14 Mart 2010 Pazar

Oscar Tarihinde Hakkı Yenen Aktrisler

Oscar tarihinde en iyi erkek dalında olduğu gibi en iyi kadın dalında da arasıra ödüller hak etmeyenlere gitmiştir hak edipte eli boş olarak evine dönen kadın oyuncuları paylaşmak istedim sizlerle.

1928: Henüz daha ikinci törende çok büyük bir haksızlık yapıldı The Passion of Joan Arc ile sinema tarihinin en iyi performansları arasına giren Maria Falconetti aday bile gösterilmeyerek oscarı Coquette filmiyle Mary Pickforda kaptırdı.

1940: Rebecca filmiyle o endişeli ölüm korkusu yaşayan gelin rolünü çok iyi oynayan Joan Fontaine maalesef oscarı alamamıştır onun yerine Kitty Foyle ile Ginger Rogers almıştır en iyi kadın oscarını.

1944: Double Indemnity filminde kocasını öldürmek için sevgilisyle inanılmaz bir plan yapan acımasız kadını harika oynayan Barbara Stanwyck oscarı Gaslight filmiyle Ingrid Bergmana kaptırmıştır oysaki o sene ikisi de hak etmiştir oscarı keşke ikisine beraber verselerdi o sene.

1950: Bu sene All about Eve filmiyle hem Anne Baxter hem de Bette Davis en iyi kadın oscarını almalılardı onların yanı sıra Sunset Boulevard ile Gloria Swanson da oscarı hak etmişti ama bu 3 kadın dururken kazanan Born Yesterday filmiyle Judy Holliday olmuştu.

1954: A Star is Born da hayatının en iyi performansını gösteren Judy Garlandda da akademi haksızlık yaparak oscarı vermemiştir o sene The Country Girl ile Grace Kelly oscarı kazanmıştır.

1957: Federico Fellinin en iyi filmlerinden biri olan The Nights of Cabiria da harika bir oyunla herkesin sevgisini ve takdirini kazanan Giulietta Masina bırakın oscarı almayı en iyi 5 kadın arasına bile girememiştir o sene.

1966: Persona filmiyle oscarı kesinlikle alması gereken Liv Ullman o sene aday bile gösterilmedi ve Who is Afraid of Virginia Wolf ile Elizabeth Taylora gitti ödül.

1969: They Shoot Horses Dont They ile en iyi kadın oscarını Jane Fonda almalıydı ama o senede haksızlık yapılan senelerden biriydi ve oscarı The Prime of Miss Jean Brodie filmiyle Maggie Smith kazanmıştı.

1974: En iyi kadın dalında yapılan en büyük haksızlıklardan biri sanırımı 74 senesinde olmuştur A Women Under the Influence ile adeta oyunculuk dersi veren Gena Rowland imkansız bir şekilde oscarı kazananamıştır ve onun yerine Alice Doesnt Live Here Anymore ile Ellen Burstyn oscarı almıştır.

1982: Sophies Choices ile Meryl Streep kesinlikle hak etti ama Frances rolündeki inanılmaz performansıyla Jessica Lange de ödülü en az Streep kadar hak etti keşke ödülü Jessica Lange ile Streep paylaşsalardı.

1987: Bu senede en iyi kadın dalında büyük bir haksızlık yapılmıştır inanılmaz bir performansla baştan çıkarıcı piskopat kadını oynayan Glenn Close ödülü almalıydı oysaki bence gayet sıradan bir rol çıkaran Cher almıştır Moonstruck filmiyle.

1992: Howards End ile Emma Thompson oscarı hak etmiş ve kazanmıştı ama o sene oscarı hak eden biri daha vardı o da Lorenzos Oil deki fedakar anne rolüyle Susan Sarandondu.

1996: Fargo filmiyle oscarı alan Frances Macdormanddı ama hak etmeyerek almıştı o sene oscarı Macdormand çünkü hem Secrets&Lies filminde herkesi ağlatan Brenda Blethyn hem Breaking waves filminde yine herkesi ağlatan Emily Watson o sene oscarı paylaşmalılardı ama ikiside o gece elleri boş döndü ve Oscar tarihinin en haksız senelerinden biri oldu hak etmeyen biri aldı hak eden iki oyuncu alamadı.

2000: Sinema tarihinin en iyi performanslarından birini çıkarmasına rağmen oscarı alamadı o sene Ellen Burstyn Requiem for a Dream ile, aldığı sene de haksız bir şekilde almıştı gerçi ama 2000 senesinde kesinlikle hak etmişti fakat onun yerine Julia Roberts Erin Brockovich ile oscarı almıştı.

2001: Erkeklerde olduğu gibi bayanlarda da 2001 senesinde haksızlık oldu ve Nicole Kidman Moulin Rouge daki harika Satin rolüyle oscarı kazanamamıştı onun yerine Monster Ball ile Halle Berry oscarı almıştı.

2002: Bir sene önce hakkı yenen Kidman hemen bir sene sonra The Hours filmiyle bir şekilde ödüllendirildi ama bu seferde Unfaithful filmindeki aldatan kadın rolüyle Diane Lane in hakkı yenildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder