14 Mart 2010 Pazar

Oscar Tarihinde Hakkı Yenen Aktörler

Akademi tarihinde çoğu zaman en iyiler oscarı almıştır zaten o yüzden adı en iyi erkek aktör ödülüdür ama nadir de olsa hakkı yenenler de olmuştur ve onları burada sizlerle paylaşmak bir şekilde haklarını bu yazımda onlara teslim etmek istiyorum.

1939: Mr Smith Goes to Washingtondaki inanılmaz performansıyla James Stewart a verilmesi gereken ödülü Robert Donat Goodbye Mr Chipsle hak etmediği bir şekilde almıştır.

1943: Sinema tarihinin en iyi aşk filmi olan Casablancadaki harika performansıyla Humprey Bogart kesinlikle almalıydı oscarı, ama maalesef bu senede hak etmeyen bir performansla Watch on the Rhine ile Paul Lukas almıştır.

1946: Yine James Stewart hakkı yenilerek oscarı alamamıştır yine inanılmaz bir performans sergilediği Capra filmi It is a Wonderful Life ile oscarı ise The Best Years of our Lives filmiyle Fredrich March almıştır.

1948: Humprey Bogart The Treasure of Sierra the Madre ile oscarı kesinlikle almalıydı ama o sene en iyi erkek dalında ilk beşe bile girememişti Bogart ve Hamlet rolüyle Laurence Olivier almıştı oscarı.

1951: 43 ve 48 de hakkı yenilerek oscarı alamayan Humprey Bogart bu sefer haksız bir şekilde oscarı almıştır hakeden ve alamayan ise sinema tarihinin efsane oyuncusu Marlon Brandodur A Streetcar Named Desire ile oscarı alsaydı o sene Brando , film bütün oyunculuk dallarında oscarı alarak tarihe geçecekti ama diğer 3 dalda oscarı almış en iyi erkek oyuncuyu haksız bir şekilde kaybetmiştir.

1964: Bu sene ise belkide en büyük haksızlıklardan biri yapılmıştır Dr.Strengelove filmiyle tam 3 farklı karakteri inanılmaz başarılı bir şekilde oynayan Peter Sellers oscarı kazanamamıştır ve haksız bir şekilde My Fair Lady ile Rex Harrison almıştır ödülü ben olsam ödülü kabul etmeyip Peter Sellers a verirdim o kadar iyi oynamıştı Sellers.

1967: Spencer tracynin üçüncü oscarı alması haksız bir şekilde engellenerek In the Heat of the Night ile Rod Steiger almıştır ödülü, oysaki Guess Who is Coming to the Dinner en iyi filmi Spencer Tracy de en iyi erkek oscarını almalıydı sadece Katherine Hepburn en iyi kadını alarak o filmde ödül alan tek kişi olmuştur.

1969: Dustin hoffman The Midnight Cowboy filmiyle en iyi erkek oscarını kesinlikle hak etti ama efsane oyuncu John Wayne a bir Oscar vermek adına hakkı yendi Hoffmanın ve Wayne True Grit ile oscarı aldı.

1976: Her ne kadar Networkdeki harika performansıyla Peter Finch o sene hak etse de ondan çok daha iyi oynayan Robert de Niro o sene almalıydı oscarı Taxi Driver filmiyle en kötü ikisine beraber verilmeliydi diye düşünüyorum.

1979: Dustin Hoffman Kramer vs Kramer ile oscarı hak etmedi değil ama Peter Sellers Being There ile en azından Hoffman ile beraber almalıydı oscarı ve bu Sellersın yenilen ikinci oscarıydı Dr.Strengelove dan sonra.

1990: Yine hakkı yenilen oyuncu Robert de Niroydu 90 senesinde Awakenings ile herkesi ağlatan De Niro o sene Revearsel of Fortune ile haksız bir kararla oscarı Jeremy Irons a kaptırıyordu.

1996: Shinedaki performansıyla Geofrey Rush kesinlikle oscarı hak etti ama bu sene harika bir performans gösteren ve oscarı alamayan Woody Harrelson keşke başka bir sene aday olsaydı ve alsaydı oscarı çünkü gerçekten çok iyi bir performanstı The People vs Larry Flint ve Harrelson.

2001: Bu sene hem kadın hem erkek de oscarlar 11 eylül olaylarından dolayı siyahi oyunculara gitmişti haksız bir şekilde erkeklerde Danzel Washington ikinci oscarını alırken üst üste ikinci kez en iyi erkek oscarını alarak bunu gerçekleştiren üçüncü kişi olacak Russel Crowe a büyük haksızlık yapıldı o sene A Beatiful Mind ile John Nash in hayatını çok iyi oynayan Crowe un elinden Oscar adeta çalındı o sene.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder