3 Aralık 2013 Salı

Romandan Sinemaya uyarlanan en iyi 20 film


Dün gece twitter’da sohbet ederken, romanlardan sinemaya uyarlanan filmlerden konu açıldı, bu gece için söz verdim en iyi 10 uyarlamayı yazmak için ama sonra düşündüm bunu twitter’a yazacağıma bloğa yazayım ve 10 yerine 20 yapayım, daha mantıklı geldi bu fikir ve şimdi size en iyi 20 uyarlamayı yazıyorum.

Sıralama en iyiden kötüye diye değildir, benim en sevdiğimden en az sevdiğime göredir.

1- One Flew Over The Cuckoos Nest-1975:
1975 senesinde Ken Kessey’in romanından sinemaya uyarlanan ve Türkçeye Guguk Kuşu diye çevrilen film, Jack Nicholson’un devleştiği ve efsane haline geldiği bir filmdir, en iyi film oscarının yanında en iyi yönetmen, erkek ve kadın oyuncu Oscarlarını da kazanmıştır.

2- Schindler’s List-1993:
1993 yapımı film Thomas Koneally’nin romanından sinemaya uyarlanmıştır, usta yönetmen Steven Spielberg’in çektiği film en iyi film dahil 7 oscar kazanmıştır.

3- The Shining-1980:
1980’de Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlanan film, gerilim sinemasının en başarılı örneklerinden biridir, Stephen King’in romanına sadık kalarak çekilen filmde Jack Nicholson efsane oyununa rağmen Oscar kazanamamıştır.

4- Doctor Zhivago-1965:
Boris Pasternak’ın romanından sinemaya uyarlanan filmde Bolşevik devrimi ve onun izleri anlatılıyor, usta yönetmen David Lean’in çektiği film tam 5 oscar kazanmıştır.

5- Apocalypse Now-1979:
Joseph Conrad’ın romanından sinemaya aktarılan filmde Vietnam savaşı sırasında Kamboçya görevi anlatılır, usta yönetmen Francis Ford Coppola’nın yönetmenliğini yaptığı filmde Marlon Brando’nun son 15 dakikadaki performansı akıllara kazınmıştır.

6- The Godfather-1972:
Mario Puzo’nun romanından yine Francis Ford Coppola tarafından sinemaya aktarılan film eleştirmenler tarafından yapılan, gelmiş, geçmiş en iyi filmlerde genelde 1. sırada gösterilir, film en iyi film dahil 3 oscar kazanmıştır bunlardan biri de en iyi aktör rolünde Marlon Brando’dur.

7- Fight Club-1999:
Chuck Palahniuk’un romanından David Fincher tarafından sinemaya aktarılan ve kısa sürede kült filmler arasına giren Fight Club’ın hiç Oscar kazanamaması büyük şaşkınlık yaratmış ve eleştirilmişti.

8- Requiem for a Dream-2000:
Hubert Selby’nin romanından Darren Aronofsky tarafından sinemaya aktarılan film, uyuşturucu ve zayıflama hapları yüzünden dağılan bir ailenin dramını anlatıyor.

9- The Silence of the Lambs-1991:
Thomas Harris’in romanından sinemaya aktarılan filmde bir seri katilin genç bir Fbi ajanı tarafından yakalanması anlatılıyor, film en iyi film dahil 5 oscar kazanmıştır, en iyi kadın rolünde Jodie Foster, en iyi erkek rolünde Anthony Hopkins oscarı kazanmıştır ayrıca Jonathan Damme de en iyi yönetmen oscarını kazanmıştır.

10- Blade Runner-1982:
Phillip Dick’in romanından sinemaya aktarılan ve gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu filmlerden biri olan Blade Runner efsane yönetmen Ridley Scott tarafından çekilmiştir.

11- The Unbearable Lightness of Being-1988:
Milan Kundera’nın romanından beyaz perdeye aktarılan film 1968 senesinde geçiyor, Philip Kaufman tarafından yönetilen filmde Daniel Day Lewis çapkın genç doktoru canlandırıyor.

12- Trainspotting-1996:
Irvine Welsh’in romanından sinemaya aktarılan filmi Danny Boyle çekmiştir, uyuşturucu batağında olan Britanyalı gençleri anlatan film kısa sürede kült filmler arasına girmiştir.

13- The Prestige-2006:
Jonathan Nolan’ın romanından kardeşi Christopher Nolan tarafından sinemaya aktarılan filmde iki rakip sihirbazın mücadelesi anlatılıyor, Christian Bale ve Hugh Jackman’ın başrollerini paylaştığı filmde güzeller güzeli Scarlett Johansson da onlara eşlik ediyor.

14- The Girl with the Dragon Tattoo-2009:
İsveçli yazar Stieg Larsson’un romanından sinemaya aktarılan film o kadar başarılı olmuştur ki Hollywood tarafından remake’i yapılmıştır, her ne kadar Hollywood versiyonu çok başarılı olsa da bence orijinal İsveç yapımı film izlenmelidir.

15- Perfume: The Story of Murderer-2006:
Andrew Birkin’in romanından beyaz perdeye aktarılan filmi Tom Tykwer çekti, bir seri katilin öldürdüğü kadınların vücutlarından parfüm yapmasını konu alan film, en iyi cinayet filmlerinin başında gelir.

16- American Psycho-2000:
Easton Ellis’in romanından sinemaya uyarlanan filmde New York’lu zengin bir işadamının geceleri psikopata bağlayıp cinayetler işlemesi anlatılır. O psikopatı Christian Bale çok iyi canlandırmış ve bu filmden sonra Hollywood un A Class oyuncuları içine girmiştir.

17- No Country for Old Men-2007:
Cormac Mccarhty’nin romanından sinemaya aktarılan filmde Coen kardeşler en sonunda o çok istedikleri oscara kavuştular, film en iyi film ve yönetmen dahil tam 4 oscar kazandı.

18- Great Expectation-1946:
Charles Dickens’ın romanından sinemaya uyarlanan film 1946,1998 ve 2012 olmak üzere 3 kere çekilmiştir ama en iyi uyarlama 46 senesinde David Lean’in uyarlamasıdır.

19- All Quiet on the Western Front-1930:
Erich Maria Remarque’ın romanından sinemaya aktarılan ve en iyi savaş karşıtı filmler sıralamasında her zaman ilk 3’e başaran film en iyi film ve en iyi yönetmen oscarlarını kazanmıştır.

20- Lord of the Rings-2001:
J.R.R Tolkien’in romanından Peter Jackson tarafından sinemaya aktarılan film üçleme olarak karşımıza çıkar 2001’de Fellowship of the Rings, 2002’de The Two Towers ve 2003’de Return of the Kings üçlemesiyle dünya çapında kendine büyük bir hayran kitlesi oluşturmuştur. Fellowship of the Rings 4, The Two Towers 2 ve  2003’de çekilen Return of the Kings ise en iyi film dahil 11 oscar kazanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder