8 Aralık 2013 Pazar

BLACK MiRROR


Uzun zamandır izlemek istiyor fakat bir türlü fırsat bulamıyordum, sonunda o fırsatı buldum ve Black Mirror'u izledim, 2 sezon ve 6 bölümden oluşan bu mini diziyi kesinlikle herkes izlemeli, insanların teknoloji bağımlılığını anlatan ve aslında bunu eleştiren harika bir mini dizi serisi olduğunu söylemeliyim, keşke 2 sezonda bitirmeselermiş dedim 6.bölümü bitirdiğimde ama maalesef bitti.

6 bölüm de gayet güzel mesajlar veriyor aslında az sonra tek tek 6 bölümü de kısaca anlatacağım ama bence en iyi bölüm kesinlikle ilk bölümdü, ilk sezon ikinci sezona göre çok daha iyiydi onu da söylemem gerek, maalesef ikinci sezon bir bölüm dışında beni heyecanlandırmadı, o heyecanlandıran bölüm de 2.sezonun 2.bölümüydü tahmin edeceğiniz gibi.
Neyse şimdi spoiler vermeden 6 bölümü kısaca yorumlayalım.
1.sezon:
1.bölüm: THE NATiONAL ANTHEM:
Yozlaşmış bir toplum ve o toplum baskısıyla bir başbakanın düştüğü durum anlatılıyor, tabi ki toplumun yozlaşmasında internetin büyük etkisinin olduğu da açıkça vurgulanıyor ilk bölümde, benim en sevdiğim bölümde bu bölümdü neden derseniz diğer bölümlere göre çok daha heyecanlı ver gerçekçiydi, dediğim gibi spoiler vermeyeceğim ama youtube ve twitter'ın ne kadar büyük bir güç olduğu bu ilk bölümde çok iyi anlatılıyor.
2.bölüm: FiFTEEN MiLLiONS MERiTS:
Bu bölümde de teknolojinin insanları yalnızlaştırdığından ve mutsuz hale getirdiğinden bahsedilmiş ve bu çok iyi anlatılmış, insanların teknoloji sayesinde daha kalabalık ama daha yalnız oldukları çok iyi anlatılmış ayrıca herkesin sisteme karşı olduğu ama bir fırsatını buldu mu o sistemin nimetlerinden faydalandığını da çok iyi anlatmış bu bölüm.
3.bölüm: ENTiRE HiSTORY OF YOU:
Bu bölüm belki de serinin en dramatik bölümü, bu bölüm insanları resmen teknolojiden soğutmak için çekilmiş bir bölüm diyebilirim, insanların anılarının çöpe atıldığı, doğum anından ölüme dek herşeyin tek tıkla göz önüne geldiği bir teknoloji ve aldatmanın da böylelikle tarihe karıştığ bir teknolojiden bahsediyorum, izleyenler hak verecektir ki kimse bu denli bir teknolojiye hazır değil dünyada, ilerde olur mu bence olur ama ben açıkçacı bu teknolojiyi göremeyeceğim için çok mutluyum, çünkü bu bölümde insanların teknoloji sayesinde birbirlerine olan güveninin tamamen bittiğini görüyoruz.
2.sezon:
4.bölüm: BE RiGHT BACK:
Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bu bölümde olacak şeyin olma ihtimali bence sıfır, yani bu bölüm kesinlikle serinin en zayıf en saçma bölümüydü, ama eğer olabilirse diye düşünürsek ne olursa olsun hiçbirşeyin gerçeği gibi olmadığı gerçeğini bize anlatması açısından bakarsak güzel bir mesaj veriyor bu bölüm.
5.bölüm: WHiTE BEAR:
2.sezonun en aksiyon dolu, en güzel bölümü, teknolojinin gelişmesiyle beraber insanların nasıl robotlaştığını, duyguların nasıl eridiğini ve linç kültürünün her geçen gün nasıl arttığını anlatan çok güzel bir bölüm olmuş, yapılan herşeyin kameralarla insanlara aktarıldığı ve ratinglerin artmasıyla beraber insanların kameralara teslim oluşunu anlatan bir bölüm olmuş, insanların akıllı telofonların kölesi olduğunu ve o telefonların aslında onları yönettiğini anlatan çok güzel bir bölüm olmuş.
6.bölüm: THE WALDO MOMENT:
Teknolojinin siyasette nasıl kullanılabileceğini anlatan, seçim kampanyalarının teknolojik anlamda doğru yönetilmesiyle nasıl etkili olabileceğini anlatan yine insanların ne kadar gerizekalı olduğunu gösteren güzel bir bölümle bitti bu mini dizi, insan bile olmayan sanal bir karakterin binlerce oy alabileceğini ve insanların aslında gerçekten onları temsil edebilecek kişiye değil onları o seçim kampanyasında en çok etkileyen kişiye oy verdiğini anlatması açısından güzel bir bölüm olmuş

6 bölümü kısaca anlattıktan sonra gelelim bu dizinin vermek istediği ana mesajlara:

-Teknoloji geliştikçe insanın yapaylaşması, yalnızlaşması ve bencilleşmesi çok iyi anlatılıyor

-Teknolojinin insanın hayatını kolaylaştıran bir araç olmaktan çıkıp, insanı kendine tutsak eden bir lanet olduğu çok iyi anlatılıyor.

-Teknolojinin dozunda kullanılmasıyla harika bi şey olduğunu ama maalesef insanın teknolojiye bağımlı yaşamasıyla birlikte canavarlaştığı çok iyi anlatılıyor.

-Teknolojinin insanları resmen aptallaştırdığı, beyinsizleştirdiği ve kendi kararlarını alamayacak bireylere çevirdiği çok iyi anlatılıyor.

-Teknolojinin insanlar arasındaki bağı tamamen koparması, insanları sanal bir kahramana dönüştürdüğü ve güven duygusunu bitirmesi çok iyi anlatılıyor.

Kısacası bu mini dizi teknolojinin insanın hayatını nasıl cehenneme çevirebileceğini 6 farklı hikayeyle çok iyi anlatıyor, izlemeyenler en kısa zamanda izlemeli ve izlemeyen arkadaşlarına izlettirmeliler.

1 yorum: