26 Şubat 2010 Cuma

Sinema Tarihinin En iyi 5 Aktrisi

Sinema sanatı başladığından beri bir sürü yetenekli oyuncu gelip geçmiştir ve gelmeye de devam edecektir ama aşağıdaki 5 isim sinema otoritelerinin de kabul ettiği en yetenekli en büyük 5 isim belki bir iki isim değişebilir araladında bazen ama bence bu 5 büyük aktrisin önüne kimse geçmedi geçemeyecek.

Katherine Hepburn: Sinemanın feministi dersek yanlış bir tespit yapmış olmayız onu hiçbir filminde etekli olarak göremeyiz belkide kendine yakıştıramadığından giymemiştir.
Hepburn tam 12 kere oscara aday olmuş ve bunların dördünü kazanarak sinema tarihine geçmiştir ondan başka oscarı 4 kere kazanan yoktur üstelik bu oscarların hepsi de en iyi kadın oscarıdır. Gerçek bir sanatçıydı Hepburn inanılmaz dramatize edebilme yeteneğinin yanında her zaman sözü geçen kadını canlandırmıştır. İlk oscarıyla son oscarı arasında tam 50 sene vardır bu da onun yaşlandığında bile elini sinemadan çekmediğini gösterir.
Hepburnu birde Spencer Tracy ile yaşadığı meşhur aşkıyla anmadan geçemeyiz Spencer Tracy evli olduğu için cenazesine gitmemiş Tracy ile çektiği ve Tracy nin film bittikten 16 gün sonra öldüğü Guess Who is Coming to the Dinner filmini hiçbir zaman izlememiştir.
Katherine Hepburn sinemanın gelmiş geçmiş en yetenekli en iyi aktrisiydi.
Oscar kazandığı filmler: Morning Glory, The Lion in the Winter, Guess Who is Coming to the Dinner, On Golden Pond.

Bette Davis: Güzel bir kadın değildi ama o efsane gözleri ve güçlü kişiliğiyle Hollywood a damgasını vurmayı başardı çok hırslı bir kişiliğe sahipti ve bu hırs onu hollywood un zirvesine çıkarmakla kalmayıp 50 sene orda kalmasını da sağlamıştır. Mezar taşında ise onu kısaca özetleyen şu kelime yazmaktadır: She did it the hard way. Ayrıca 5 sene üst üste oscara aday olarak greer garsonla bu rekoru paylaşmaktadır.
Oscar kazandığı filmler: Dangerous, Jezebel

Audrey Hepburn: O sinemanın moda ikonu, o sinemaya ve dünyaya modayı tanıtan giydiği birbirinden şık kıyafetlerle hep moda olan bir kadındı ve belkide sinemanın gelmiş geçmiş en güzel kadınıydı hepburn. Onu herkes Breakfast at Tiffany’s ile hatırlar ama Roman Holiday aslında Hepburnun kariyerinin en önemli filmidir ilk defa bu filmle oscara aday olan ilk adaylığıyla oscarı alan ilk kadın olma şerefine erişmiştir bu filmle. Hepburn un her filmi güzeldir onun olduğu bir filmin çirkin olma ihtimali yoktur ama bir Funny Face bir My Fair Lady kesinlikle izlenmesi gereken hepburn klasikleridir.

Ingrid Bergman: İsveçin soğuğundan amerikaya gelen ve gelmiş geçmiş en iyi aşk filmi seçilen Casablancada o müthiş aşkı herkese yaşatan soğuk bakışları ve güzelliğiyle Alfred Hitchcockun vazgeçilmez oyuncusu olan Bergman bütün bu başarılarını 3 oscarla süslemeyi başarmıştır. Yönetmen roberto rosselini ile evlenen ve daha sonra onun filmleriyle sinema kariyerine devam eden bergmanın son filmi ise kendisi gibi İsveçli olan Ingmar Bergmanın Autumn Sonata filmi olmuştur bu filmde Liv Ullman ile adeta oyunculuk dersi vermişlerdir diyalogları ve performanslarıyla filmi unutulmaz filmler arasına sokmuşlardır.
Oscar kazandığı filmler :Gaslight, Anastasia, Murder on the Orient Express.

Elizabeth Taylor: Beyazperde de menekşe gözler denince akla gelen ilk ve tek kişi odur. Aslında güzel değildir hatta çelimsiz bir vücudu vardır ama o gözleri için bile ona kul köle olan bir sürü jön olmuştur. Taylor için Hollywood un son starı dersek yanılmış olmayız ayrıca Hollywood da onun kadar çok evlenen de sanırım yoktur tam 8 kez evlenen Taylor bunların ikisini daimi aşkı olan Richard Burtonla yapmıştır. Taylor un birbirinden güzel sayısız filmi vardır ama Cleopatra tüm filmlerinin önüne geçer çünkü tam 8 senede tamamlanmıştır ve filmi çekerken çok ciddi 2 hastalık geçirmiştir Taylor ve bu filmde Burtonla yaşadığı efsanevi aşkı filmi sinemasal başarısından çok daha fazla gündeme getirmiştir. Giant filmini de buraya yazmasak haksızlık yapmış oluruz dört saat süren bu epik filmde bir kadının gençlik yıllarından yaşlılığa kadar uzanan dönemini ustalıkla oynamış ve bu filmle Taylor un adı artık Hollywood a kazınmıştır.
Oscar aldığı filmler: Butterfield 8, Who is afraif of virginia wolf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder