24 Şubat 2010 Çarşamba

sinema



Hayatımızın bazen anlamaya, bazen takip etmeye yetmeyeceği ya da kişisel deneyimlerimizle ulaşamayacağımız hayatları, olayları ve bilgileri 110 dakika gibi kısa bir süre içinde gözümüzün önüne getiren “büyülü dünya” sinema 114 yaşında.
Acaba Lumieres kardeşler, 1895 yılının 1 Şubatında sinema makinesini icat ettiklerinde, bu buluşlarının tüm dünyayı sarsıp etkisini hiç kaybetmeyen bir sektöre dönüşeceğini düşünmüşler miydi? Bu sorunun cevabı bilinmiyor, ancak dünyada görünen o ki sinema kitleleri etkilemeye başladığı günden bu yana hem eğlencenin, hem bilginin hem de ideolojilerin sunulduğu ciddi bir araç haline dönüştü.
Sinema denince akla ne gelir sadece insanların rol yapması sonucu çekilen yönetmeni olan ve müziklerle süslenen yapım mıdır sinema tabi ki hayır. Sinema hayatın ta kendisidir sinema tarihin su yüzüne çıkarılmasıdır sinema aşktır sinema korku ve sinema hayattır. İnsanları etkilemenin en önemli yoludur sinema güzel bir yapım milyonları hatta milyarları bile etkileyebilir en son avatar da olduğu gibi.
İzlediği bir yapımdan etkilenip katil olan da vardır karı koca olan da sinema ağlatır da güldürür de korkutur da heyecanlandırır da insanı oynatır da kızdırır da insan her türlü duyguyu sinema da yaşar sinema için 7.sanat derler evet sinema bir sanattır her ne kadar bazı kişiler sinemanın sanat olduğunu kabul etmese de sinema toplumu en çok etkileyen en kitlelere en çok ulaşan sanattır. Canımız sıkkın olduğunda izlediğimiz bir komedi bizden o sıkıntıyı alır götürür yada aşk sarhoşu olduğumuzda izlediğimiz bir film beklide bizim çok daha mutlu olmamızı sağlar tabi ki ağlarız da sinemada yeri gelir hayaller kurdurtur bize sinema.
Sinema nedir dersek kısaca sinema hayatın ta kendisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder