25 Şubat 2010 Perşembe

2009 oscarları öncesi değerlendirmelerim

Ve bir sene daha geldi çattı akademi ödülleri 7 mart gecesi Türkiye saatiyle gece 3 te başlayacak ve bu senenin en iyileri oscarlarını alacaklar tabiî ki bir saat öncesinde 2 de kırmızı halıdan moda devlerinin en şık kreasyonlarıyla Hollywood yıldızları arzı endam ederek geçecekler ve büyük şölen başlayacak bu senenin adaylarını kısa kısa değerlendirmek gerekirse en iyi film adaylarından başlayarak değerlendirelim ama önce kısa bir not verelim bu sene uzun bir aradan sonra en iyi film adayları 5 ten 10 a çıkarılmıştır bunun sebebini ise eski heyecanı tekrar getirmek diye açıkladı akademi.
En iyi film:
Bu sene en iyi film dalında her ne kadar 10 film aday olsa da 2 filmden biri kazanacak oscarı diğer 8 film sadece aday olarak onurlandırıldılar bence bunlar hangileri hemen söyleyelim
A Single Man: Coen kardeşlerin yine çok beğenilen yapıtlarından biri açık söylemek gerekirse ben hiç ama hiç beğenmedim nedense coenlerin sineması bana hitap etmiyor tek beğendiğim filmleri olan no country for old men di o da oscarı aldı zaten 2007 de.
Up in the Air: George Clooneyin başrolunde olduğu görevi ekonomik kriz sonucunda işten çıkarılan kişilere bunu söylemek olan ve bunun için tüm abdyi gezen hayatı yollarda geçen bir adamın hikayesini anlatıyor ama bu onun oscarı almasına maalesef yetmeyecek.
Precious: Dramanın had safhaya ulaştığı gözyaşlarının sel olduğu bu film oscarı maalesef alamayacak ama en iyi yardımcı kadın rolünde mo’nique e bir ocar kazandıracak.
An education: Bu senenin İngiliz yapımı kontenjanından oscara aday olan film küçük bir kızın eğitim mi yoksa aşkmı sorusuna yanıt aramasını konu alıyor genç yetenek Carey Mulligan çok iyi oynasa da film seyirlik olarak güzel olsa da oscarı alabileceğini hiç sanmıyorum.
The Blind Side: Bir ailenin evsiz bir çocuğu evlerine alıp çocuklarından ayırt etmeden büyütüp birde Amerikan futbolu yıldızı yapmalarını konu alan film belki Sandra Bullock a Oscar getirebilir ama en iyi filmde hiç şansı yok.
Up: Uzun bir aradan sonra bir animasyon en iyi filmde aday oluyor en son 1991 yılında Beauty and the Beast aday olmuştu up animasyon olmasına rağmen en sıkı aksiyondan daha heyecanlı bir animasyon olarak bu senenin en iyi filmlerinden biri ve en iyi filmde oscara aday olması gayet güzel bir haber yarışı renklendirme açısından ama up bu ödülü değil en iyi animasyon ödülünü alacak ve köşesine çekilecektir.
District 9: Bence bu senenin en iyi filmi ama maalesef bu filme Oscar vermezler ben kalbimin oscarını kesinlikle bu filme veriyorum sıra dışı ve şaşırtıcı bir film ve kesinlikle izlenmesi gerekiyor izledikten sonra bana hak vereceksiniz oscara aday olması bile beni çok mutlu etti varsın almasın.
İnglarious Basterds: Her ne kadar tüm dünyada çok olumlu eleştiriler alsa da bence tarantinonun en zayıf filmlerinden biri tabiî ki keyifli tabi ki heyecanlı ve tabi ki tarantinonun sağlam diyaloglara dayalı filmlerinden biri ama bir Pulp Fiction bir Reservoir Dogs dan çok uzak oscara aday olmasıda sırf tarantino hatrına ama o hatır oscarı kazandıracak kadar büyük değil elbet.
Avatar: Senenin flaş filmi gişe rekorlarını adeta parçalayan mavi yaratıklara sempati duymamızı sağlayan bu film 3D olarak sinemada bir çığır açmıştır ve bu filmden itibaren 3D yapımların sayısı artacaktır nitekim 2010 da çekilecek 3D yapımlar şimdiden bizi heyecanlandırmıştır evet sinema tarihine geçecektir evet bir çığır açmıştır ama sinema olarak değil teknoloji olarak açmıştır bu çığırı yani 3D olarak izlendiğinde süper bir film olsa da 2D olarak çok normal bir filmdir avatar ve birçok benzeri vardır üstelik senaryosuda çalıntı iddaları filmin prestijini zedelemiştir her ne kadar golden globe u alsa da ve çoğu kişiye göre en iyi film oscarını alacak dense de ben o konuda asla yanılmam avatar sadece rekabeti arttırır ama sürpriz de yapabilir alırsa çoğu kişi şaşırmaz ama alacağını sanıyorum.
The Hurt Locker: veeee bu senenin en iyi film ödülünü alacak filmi The Hurt Locker ırak savaşında bomba imha ekiplerinin maceralarını anlatan son zamanların en gerçekçi savaş filmi, çekimleriyle adeta kendimizi bomba imha ekibi yerine koyacağımız senaryosu ve diyalogları alt metni çok sağlam bir film bir başyapıt değil asla, ama bu sene oscarı alacak film olacaktır
En iyi kadın oyuncu:
Carey Mulligan: 85 doğumlu İngiliz aktris An Education filmiyle bir çok ödülü almıştır bu sene ama Oscar için daha çok yol kat etmesi gerekir diye düşünüyorum ama böyle giderse 5 sene içerisinde oscarı alma ihtimali yüksek çünkü filmde çok başarılı.
Gabourey Sidibe: Başka bir 85 li aktris de Sidibe, Precious filmindeki rolü herkesi ağlatacak kadar dramatik fakat Sidibe o rolü o kadar iyi dramatize etmiştir ki filmi izleyen herkes o kızın dramı karşısında kayıtsız kalamamıştır ama ondan daha iyi olan kişiler var bu sene o yüzden ne kadar iyi oynasa da bu sene oscarı kucaklaması çok büyük bir sürpriz olur.
Helen Mirren: Queen filmiyle özlem duyduğu heykelciğe kavuşan Mirren bu filmde de Queen kadar iyi olmasa da sinema okullarında nasıl aktris olunur a cevap verecek bir kompozisyon çiziyor ama 3 sene önce oscarı alan kraliçeye bu sene adaylık bile bence yeterli.
Sandra Bullock: Son iki ayda atağa geçerek bu senenin en büyük favorisi durumuna gelmiştir ama iyi bir oyunculuk sergilese de Blind Side da bu oyunculuk ona oscarı kazandıracak kapasitede değil diye düşünüyorum ve bence favori olmasına rağmen bu sene oscarı sürpriz biri alacak favori bullock değil.
Meryl Streep: oscara en çok aday gösterilen ünvanını geçen sene Bette Davisten alan Streep Julie&Julia da çizdiği harikaaaaa performansıyla bu sene oscarı kesinlikle hak ediyor 2 akademi ödülü olan günümüzün en yetenekli ve saygı duyulan Hollywood yıldızı olan Streep 26 senelik özleme son verip bu sene koleksiyonuna bir yenisini daha ekleyecek bundan eminim.
En iyi erkek oyuncu:
Jeremy Renner: The Hurt Locker da korkusuz bomba imha uzmanı olarak karşımıza çıktı ve çok da iyi oynadı rolünün hakkını kesinlikle verdi ama yinede Oscar için daha iyisi gerekli sanki.
Morgan Freeman: Yine bir Clint Eastwood filminde ve yine oscara aday million dollar baby ile en iyi yardımcı erkek oscarını almıştı ama en iyi erkek için maalesef Eastwood da ona yetmeyecek Invictus da belki çok iyi bir performansı var zaten olmasa adaylık da işi ne Nelson Mandela bile Freemanı aramış tebrik etmiş filmi izledikten sonra ama ondan iyileri de var adaylar arasında.
Colin Firth: Bafta da en iyi erkek oyuncu ödülünü alarak elini kuvvetlendirdi Oscar öncesi, çok iyi bir kompozisyon hatta kariyerinin en iyi oyunculuğu verdi bu filmde sürpriz yapma şansı var ama burası Bafta değil akademi.
George Clooney: Yalnız adam rolünü çok iyi oynamış filmde hayatı yollarda geçen ve insanlara kötü haber veren bir insanı çok iyi oynamış yakışıklılık ve karizması da her zaman var ama Oscar yakışıklılığa bakmıyor zaten Syriana ile yardımı erkek oscarı var en iyi erkek için biraz daha beklemeli.
Jeff Bridges: daha önce bu dalda 4 kere aday oldu ve elinde hala sıfır var ama eminimki 7 mart gecesi 5 de 1 yapacak. Crazy Heart ile sesinin de en az oyunculuğu kadar iyi olduğunu öğrendik ayrıca country şarkıcısı rolüyle bu sene en iyi erkek oscarını golden globe da olduğu gibi alacaktır.
En iyi yardımı kadın oyuncu:
Anna Kendrick: Up in the Air ile bu dalda aday gösterildi ama bence hak etmiyor ben bu kızda oyunculuk potansiyeli görmüyorum e zaten adaylığı hak etmeyen birisi oscarı da alamaz.
Vera Farmiga: Up in the Air filmi 2 aday çıkarttı en iyi yardımcı kadın dalında ve daha iddalı olanı Vera Farmiga filmin sonunda herkesi şok eden kadın Farmiga iyi oyuncu ve gün geçtikçe kaliteli yapımlarda aranan oyuncu olarak karşımıza çıkıyor ama bu kaliteli yapımlarda biraz daha oynaması gerekecek Oscar için.
Penelope Cruz: Daha geçen sene bu dalda oscarı aldı üst üste 2 kere kimse en iyi yardımcı kadın ödülünü alamadı dolayısıyla Cruz da alamayacak ayrıca hak etmediği bir adaylık aldı bence bu sene aynı filmden Marion Cotillardın hakkıydı adaylık.
Maggie Gylenhaal: Maggie yi her zaman sevmişimdir ona karşı sempatim vardır ve en iyi yardımcı kadında aday olduğunda çok sevindim alma ihtimali olmasada o kapıyı araladığını düşünüyorum üstelik çoğu kişinin zıttı düşünüyorum bence adaylığı hak etti ama umarım 2.adaylığında bu ödülü alacak.
Mo’nique: Golden Globe ödül törenindeki skandalı bile bu ödülü almasını engelleyemecektir çünkü Precious filmindeki rolüyle akademi ödüllerine dek verilen tüm ödüller topladı sırada sonuncusu kaldı onu da 7 martta alıp koleksiyonu tamamlayacaktır.
En iyi yardımcı erkek oyuncu:
Matt Damon: Invictusda güney afrika rugby takımının hırslı kaptanı rolündeydi ve alışılmadık bir roldü onun için ilk defa böyle bir kompozisyon çizdi ve başarılı da oldu ve bu başarısı ona bir adaylık getirdi umarım devamı gelir ve bu ödülü bir gün alır.
Woody Harrelson: Bu sene eğer Christopher Waltz olmasaydı bu ödül kesin onun diyebilirdim ve o gece bir sürpriz hatta bir mucize olup onun bu ödülü almasını da çok isterim gerçekten çok başarılı bir oyunculuk The Messenger daki performansı ama maalesef Christopher Waltz nirvana yapınca bu oyunculuk üzülerek Oscar alamayacak.
Christopher Plummer: The Last Station filmi 2 oyunculuk oscarına aday çıkardı biri Helen Mirren diğer Plummer iki tatlı yaşlıyı oynuyorlar filmde Plummer tam bir sinema emekçisi ve bu ödülü almalı aslında ama bu sene olmadığı kesin.
Stanley Tucci: Tucci bu sene iki harika performanla iki harika filmde oynadı ve ona kariyeri açısından büyük katkı sağladı bu filmler Julie&Julia da Meryl Streepin kocasını oynadı ve oscara aday olduğu the Lovely Bonesta da soğukkanlı bir katili ve ikisinde de gerçekten harikaydı ama dediğim gibi bu sene Christopher Waltzın senesi.
Christopher Waltz:inglarious basterds filminde ne Brad Pitt ne de güzeller güzeli Diane Kruger dikkati çekti tüm filmi alıp götüren o harika nazist performansıyla waltztı o kadar iyi oynadı ki tüm ödülleri topladı tıpkı Mo’nique gibi yani hem en iyi yardımcı kadın hem en iyi yardımcı erkek bu sene analarının ak sütü gibi hak ederek sahiplerine gidecekler.
En iyi yönetmen:
Quentin Tarantino: Efsanevi filmlerin yönetmeni Tarantino bu sene favori değil ama akademi her zaman sempatiyle yaklaşmıştır ona hak etmediği halde kazanabilir ama bu sene sanki ilk defa bir kadın yönetmen bu ödülü alacak gibi.
Lee Daniels: Çektiği filmle milyonları ağlattı hüzünlendirdi gelecek için iyi sinyaller verdi özellikle dram yönü kuvvetli filmlerde herkesi ağlatacağını garanti ederim ama Oscar için garanti veremem vermem.
Jason Reitman: Juno filminin yönetmeni bu sefer Up in the Air ile aday ikinci adaylığını aldı bu gencecik yaşında koskoca Scorsese bile beşinci adaylığında 62 yaşında aldı o yüzden acele etmemeli.
James Cameron: Titanicle aldı bu sefer Avatarla almak isteyecek Titanicin rekorunu geçti Avatar ama oscarda rekor falan hikaye golden globe da haksız şekilde en iyi yönetmenliği kazandı ama oscarda bu sene bir bayan ilk defa kazanacak demiştim üstelik o bayan cameronun eski eşi.
Kathryn Bigelow: Hollywood un en güzel bacaklı yönetmeni diyorlar onun için ve 7 marttan sonra Oscar kazanan ilk bayan yönetmen denilecek onun için hem tarihe geçecek hem de inanılmaz bir prestije sahip olacak ama bu ödülü The Hurt Lockerdaki harika çekimlerle hak ediyor zaten.
En iyi animasyon:
Coraline: Bu filmi çocuklara izletirseniz korkarlar böyle çizgi film olmaz yada +13 olarak sinemalara girmesi lazım bu filmin resmen saçmalamışlar ve kesinlikle çok kötü bir film.
The Princess and the Frog: Herkesin bildiği prenses kurbağa hikayesi ama oscara az.
Fantastic Mr Fox: Çok eğlenceli bir çizgi film kahkahalarla izlediğim belki diğer yıllarda aday olsa şansı olabilirdi ama bu sene maalesef.
The Secret of Kells: Daha yeni girdi vizyona izleyemedim ama zaten bu senenin kazananı belli.
Up: Bu senenin hatta bundan önceki senelerin de oscarını almalı bence gelmiş geçmiş en iyi animasyon filmi çok heyecanlı eğlenceli adeta 2 saat içine girip her şeyi unutuyorsunuz Pixar harika bir animasyon yapmış ve bu senenin en iyi animasyon oscarını alacak.
En iyi yabancı film:
Ajami: Aralarında tek izlemediğim film ama zaten şansı da yok İsrail yapımı İsrail son 3 senede 2 kere aday oldu sineması gelişmekte.edit:07.03.2010 saat 2 itibariyle bu filmi de izlemiş oldum çok başarılı bir yapım kesinlikle izlenmeli ama ondan daha başarılı 2 film var o yüzden maalesef kazanma ihtimali yok
La Teta Asustada: Şili yapımı geçen sene altın ayıyı kazanmış belki de seneye bal oscara aday olur ne dersiniz aday olması bile başarı ama izlenmeli tavsiye ederim.
El Secreto de Sus Ojos: Harika bir Arjantin yapımı bu senenin süprizi alırsa şaşırmam ama bence daha iyisi var ama herkese şiddetle tavsiye ederim özellikle sonu çok çarpıcı bitiyor.
Un Prophete: Baftayı aldı ama bence çok kötü bir film Fransız yapımı çok övüldü ama bende hayalkırıklığı yarattı açıkçası, bi kere gerçekçi değil bu kadar kolay olamaz bazı şeyler dolayısıyla oscarı alma ihtimali çok az.
Das Weisse Band: Usta yönetmen Hanekenin Cannes film festivalinde altın palmiye ödülünü alan daha sonra golden globe u da alarak oscarı istiyorum diyen ve bence hak eden filmi bu sene en iyi yabancı oscarını alır.
edit: oscara sayılı saatler kala bu editi yapmak istiyorum özellikle 2 dalda rüzgar tersine dönüyor en iyi aktriste bullock baya bi ağırlığını koydu umarım akademi hak edene verir ama sag ve golden ı alan bir aktrisin genelde oscarı da aldığını düşünürsek streepin alması çok zorlaştı ama süprizler her zaman vardır akademide diğer kategori ise en iyi yabancı film yazımda süpriz yapabilir demiştim zaten arjantin yapımı el secreto de sus ojos için geçen senede süpriz bir film japon yapımı the departures kaanmıştı bu senede arjantin alırsa kimse şaşırmasın ama favori yine de alman yapımı das weisse band.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder