28 Şubat 2016 Pazar

88.AKADEMİ ÖDÜLLERİ TAHMİNLERİM



Veeee o büyük gece geldi, bu gece 88.akademi ödülleri sahibini bulacak, sinema dünyasının en büyük ve en prestijli ödülü olan oscar ödülleri tüm dünya tarafından merakla bekleniyor, her sene olduğu gibi bu sene de los angeles dolby tiyatro törene ev sahipliği yapacak, yaklaşık 4 saat süren tören 1’de yıldızların kırmızı halıdan geçmesiyle başlayıp sabaha karşı 6.30 gibi bitecek yaklaşık 5 saat süren törende bu sene oscarları kimler kazanacak acaba, şimdi 24 dalda verilen oscarlarda kısa film/belgesel ve animasyon dışındaki 21 dalda kim kazanır ve kim kazanmalı onları değerlendirelim.

öncelikle teknik dallardan başlayarak en önemli ödül olan film dalına kadar gelelim.

EN İYİ SES MİKSAJI, EN İYİ SES KURGUSU:

Bu iki dalda iki aday kıyasıya yarışasak biri Mad Max diğeri de The Revenant, akademi ödülleri paylaştırabilirde ikisini tek filme verebilirde, benim fikrime gelirsek eğer en iyi ses miksajı ve en iyi ses kurgusu Mad Max’in olmalı ama The Revenant’ın alması da süpriz olmas, ikisini de bir filme vereceklerini düşünüyorum ben ve alması gereken film Mad Max: Fury Road.

EN İYİ GÖRSEL EFEKT:

Bu dalda da yine iki favori var, biri Star Wars diğeri de Mad Max, kesinlikle Star Wars’ın alması gerekiyor ama akademi bazen saçmalayabiliyor o yüzden Mad Max alırsa haksızlık olur ama şaşırmam, bu iki film dışında başka bir filmin bu dalda şansı yok. Star Wars: The Force Awakens en iyi görsel efekt oscarını kazanır.

EN İYİ FİLM MÜZİĞİ:

Bu dalda Ennio Morricone ve The Hateful Eight tek favori, rakibi olmayan bir dal ve Tarantino’nun filmi en iyi film müziğini kazanacaktır.

EN İYİ ŞARKI:

Bu dalda üç şarkı kıyasıya bir yarış içine girecek ve bu üç şarkıdan birinin kazanması bekleniyor: Til it Happens to you-The Hunting Ground(Lady Gaga), Earned it-Fifty Shades of Grey(The Weeknd), Writing’s on the Wall-Spectre(Sam Smith). Ben açıkçası Earned It’le Fifty Shades of Grey’in kazanmasını istiyorum diğer iki şarkı da çok iyi şarkılar. Golden Globes’da Writing’s on the Wall-Spectre kazanmıştı, burda ise Lady Gaga’nın seslendirdiği Til it happens to You bir adım önde. en çekişmeli dallardan biri olan en iyi şarkı dalında bakalım kim kazanacak. Kim kazanmalı: Earned It, kim kazanır: Til it happens to You.

EN İYİ MAKYAJ VE SAÇ TASARIMI:

Bu dalda Mad Max: Fury Road tek favori ve kazanacaktır.

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI:

Bu dalda Mad Max ve Cinderella favori filmler, bu ödülün hakkı kesinlikle Cinderella’nın ama Mad Max film olarak çok daha ön planda olduğu için akademi Mad Max’e verebilir en iyi kostüm tasarımı oscarını.

EN İYİ PRODÜKSİYON:

Bu dalın tek favorisi Mad Max: Fury Road. Çekişme olmayan dallardan biri ve Mad Max çok rahat kazanacaktır.

EN İYİ KURGU:

Bu dalda Mad Max ve The Revenant kapışacak ama aradan The Big Shortta sıyrılabilir, yine de Mad Max:Fury Road bi sürprize izin vermez ve en iyi kurgu oscarını kazanır diyorum.

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ:

Bu dalda da Mad Max ve The revenant kapışacak, en iyi kurguyu Mad Max’le kapışıp kaybedecek olan The Revenant rövanşı en iyi görüntü yönetimi oscarını kazanarak alacaktır.

EN İYİ BELGESEL:

Bu dalda iki favori var biri The Look of Silence diğeri de AMY. Ben biraz duygusal davranak AMY’nin almasını istiyorum ama bakalım Akademi de benim gibi duygusal mı davranacak, eğer onlarda benim gibi bakarlarsa AMY kazanacaktır aksi taktirde en iyi belgesel oscarı The Look of Silence’a gider.

EN İYİ ANİMASYON:

Bu dalın tek favorisi var o da sadece en iyi animasyon değil senenin en iyi yapımlarından da olan INSIDE OUT animasyonu. Herkesin muhakkak izlemesi gereken harika bir animasyon kendisi ve gelmiş geçmiş en iyi animasyon filmlerinde direk ilk 5’e girecek kadar iyi bir yapım, dolayısıyla bu gece rakibi de bulunmuyor.

EN İYİ YABANCI FİLM:

Bu dalda Fransız yapımı ama tamamı Türk oyuncu, Türk yönetmen ve Türkiye’de geçen Mustang ve Macaristan yapımı ikinci dünya savaşında geçen Saul Fia kıyasıya kapışacak. Aslında Saul Fia açık ara favori bence ama yine de Mustang konusu itibariyle çok büyük sempati topladı, sempati derken film Türkiye’yi yerden yere vuruyor, imajımızı çok kötü zedeliyor üstelik çok ciddi senaryo sıkıntısı olan başarısız bir film ama yabancıların çok sevdiği bir konu olduğundan Oscar’ı alırsa şaşırmam diyebilirim. Saul Fia kesinlikle kazanmalı ama çok düşük bir ihtimal yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı Mustang’e de verebilirler en iyi yabancı film oscarını.

EN İYİ ORJİNAL VE UYARLAMA SENARYO:

En iyi orjinal senaryo dalında Spotlight tek favori diyebilirim, çok büyük bir sürpriz olmazsa kazanacaktır ama eğer bir sürpriz olursa da o sürprizi Ex Machina yapar diye düşünüyorum.

En iyi uyarlama senaryoya gelirsek The Big Short en iyi orjinal senaryoda Spotlight olduğu gibi favori ve büyük ihtimalle oscarı kazanacaktır ama bu dalda da büyük bir sürpriz olursa eğer o sürprizi Room yapar.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU:

Oyuncu dallarının en çekişmeli dallarından biri olacak yardımcı kadın oyuncu dalı. 5 adaydan 3’ü favori olarak giriyorlar törene. Steve Jobs filmiyle Kate Winslet, Carol filmiyle Rooney Mara ve The Danish Girl filmiyle Alicia Vikander. Açık konuşmak gerekirse eğer Mara ve Vikander oynadıkları filmlerde yardımcı değil başrollerdeler ama akademi onları yardımcı dalda aday gösterdi, benim favorim kesinlikle The Danish Girl filmindeki harika performansıyla Alicia Vikander ve büyük ihtimalle en iyi yardımcı kadın oscarını kazanacaktır Vikander ama olurda bi sürpriz olursa Carol filmiyle Roney Mara yapar o sürprizi.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU:

Bu dalda iki favori var ve hangisinin kazanacağı gece zarf açılana kadar bilinmeyecek ama ben bu daldaki değerlendirmemi yapmadan önce başka bir konuya değineceğim, daha adaylar açıklanmadan önce Beast of No Nation filminde efsane bir oyunculuk sergileyen Idris Elba’nın oscarı kazanacağını düşünmüştüm ki oyuncu ödüllerinde en büyük kıstas olan Screen Actors Guild ödüllerinde de ödülü Idrıs Elba kazanmıştı ama oscar adayları açıklanıp Elba’nın adaylar arasında olmaması çok büyük bir tartışmayı başlattı, bu seneki adaylarda hiç siyahi oyuncu olmaması dikkatleri çekti ve oscarisshowhite tagiyle twitterda çok büyük tartışmalara yol açtı, ben de bu tagi desteklediğim çünkü Elba gerçekten çok büyük bir oyunculuk sergilemişti ve kesinlikle bu sene en iyi yardımcı erkek oscarının bir numaralı favorisiydi ama akademi aday bile göstermeyince Elba’yı bu dalda diğer adayların önü açıldı.
Creed filmiyle Sylvester Stallone ve Bridge of Spies filmiyle Mark Rylance iki favori şu an. Stallone çok büyük bir destekle ağır favori ama bence Rylance daha iyi bir oyunculuk sergiliyor ve açıkçası onun kazanmasını istiyorum ben ama yine de maalesef Rylance’ın kazanması sürpriz olacaktır ve büyük ihtimalle Stallone en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alacaktır.

EN İYİ KADIN OYUNCU:

Bu dalda bu sene tek favori var o da Room filmindeki inanılmaz oyunculuğuyla Brie Larson, oscar gecesne kadar dağıtılan bütün ödülleri de kazanan Larson en iyi kadın oyuncu oscarını da kazanacaktır, onun dışında birinin kazanması gecenin en büyük sürprizlerinden biri olur.

EN İYİ ERKEK OYUNCU:

En iyi kadın oyuncu dalında olduğu gibi en iyi erkek oyuncu dalında da tek favori var o da yıllardır çok istediği ama bir türlü kazanamadığı oscar hasretine bu gece son verecek olan Leonardo Dicaprio. Daha önce 4 kere aday olduğu oscarlarda 5. adaylığında mutlu sona çok yakın Caprio.
93 senesinde What’s Eating Gilbert Grape’de yardımcı oyuncu dalında aday olmuş ama The Fugitive’le Tommy Lee Jones’a kaptırmıştı ödülü, 2004’te The Aviator’de aday olan Caprio bu seferde Ray filmiyle Jamie Foxx’a kaptırmıştı ödülü, 2006’da Blood Diamond filmiyle 3.kez aday olan Caprio bu seferde The Last King of Scotland filmiyle Forest Whitaker’e kaptırmıştı oscarı, 2013 senesinde geldiğimizde The Wolf of Wall Street filminde harika bir performans sergileyen Caprio o senede maalesef Dallas Buyers Club filmiyle Matthew McConaughey’e kaptırmıştı ödülü, törenden 4 kez başı eğik ayrılan Caprio bu gece 5.adaylığında oscarı kucaklayarak yıllar süren hasrete son verecek gibi gözüküyor.

EN İYİ YÖNETMEN:

Bu dalda iki usta yönetmen ödül için kapışacaklar, Mad Max filmiyle George Miller ve The Revenant ile Alejandro Gonzalez Inarritu. İki usta yönetmenden hangisi alırsa açıkçası sürpriz sayılmayacak ama benim favorim kesinlikle Inarritu. The Revenant filminde ne kadar iyi bir yönetmen olduğunu tekrar gösteren Inarritu alamazsa eğer üst üste iki kere en iyi yönetmen ödülünü almasın diye kazanamayacaktır, eğer akademi öyle bir takıntıya girmezse Inarritu geçen sene Birdman’den sonra bu sene The Revanant ile üst üste ikinci kez en iyi yönetmen oscarını kucaklayacaktır.

EN İYİ FİLM:

Ve geldik son ve en büyük ödül olan en iyi film ödülüne, bu sene bu dalda 3 film kıyasıya yarışıyor, ikisi favori diğeri de aradan sıyrılıp kazanmaya çalışacak. iki favori Spotlight ve The Revenant, sürpriz film ise The Big Short.
The Revenant Golden Globe ve Bafta'yı, Spotlight AFI,Critics Choice ve Independent Spirits ödüllerini kazandı, şu an için ikisi de aynı şanstalar en iyi film oscarı için ama bence bu ödülü kesinlikle Spotlight almalı, konusu itibariyle The Revenant’tan çok daha sarsıcı bir film. Sabah 6 sularında açıklanacak en iyi film ödülünü bakalım kim kazanacak benim favorim olan Spotlight mı? Rüzgarı arkasına alıp gelen The Revenant mı? Yoksa büyük bir sürpriz yapıp The Big Short mu? izleyip göreceğiz bu keyifli töreni.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder