10 Ocak 2013 Perşembe

2013 OSCAR ADAYLARI



Adaylar 15.45 itibariyle açıklandı, o zaman sıcağı sıcağına Akademinin her sene olduğu gibi bu senede yaptığı büyük sürpriz ve şokları yazarak ve yorumlayarak yazımıza başlayalım.

EN İYİ FİLM ADAYLARI:

ARGO

LINCOLN

ZERO DARK THIRTY

SILVER LININGS PLAYBOOK

LES MISERABLES

LIFE OF PI

DJANGO UNCHAINED

AMOUR

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

Akademi ilk sürprizini bu dalda yaptı ve son 3 senedir 10 film aday gösterdiği bu dalda bu sene 9 film aday gösterdi, Amour'un bu dalda aday olmasına çok sevindim çünkü 2012'nin en iyi filmi ve Akademi bu harika filme hak ettiği değeri gösterdi.

EN İYİ YÖNETMEN ADAYLARI:

Steven Spielberg- Lincoln

Ang Lee- Life of Pi

David O. Russell- Silver Linings Playbook

Michael Haneke-Amour

Benh Zeitlin- Beasts of the Southern Wild

Akademi en büyük sürprizi kuşkusuz bu dalda yaptı, Argo'yla bu seneye damga vuran Ben Affleck ve Zero Dark Thirty'yle harika bir film çeken Kathyrn Bigelow aday gösterilmedi, hadi birinin gösterilmemesi belki normal karşılanabilirdi ama ikisinin birden adaylık dışı kalması gerçekten büyük şok oldu, henüz ilk filmini çeken Benh Zeitlin'in aday olması herkesi şaşırttı, diğer 4 aday tamam ama Zeitlin yerine kesinlikle Affleck ya da Bigelow olmalıydı aday. Haneke'nin aday gösterilmesine çok sevindim, haketmişti çünkü.

EN İYİ ERKEK OYUNCU:

Bradley Cooper-Silver Linings Playbook

Daniel Day Lewis-Lincoln

Hugh Jackman- Les Miserables

Joaquin Phoenix-The Master

Denzel Wahington-Flight

Sürpriz olmayan tek dal oldu diyebilirim, olması gereken adaylar aday oldu.

EN İYİ KADIN OYUNCU:

Jennifer Lawrence- Silver Linings Playbook

Jessica Chastain- Zero Dark Thirty

Naomi Watts-The Impossible

Emmanuelle Riva-Amour

Quvenzhane Wallis-Beasts of the Southern Wild

Akademi bu dalda da büyük bir bomba patlattı ve tüm eleştirmenlerin olumlu eleştirilerini alan ve gerçekten harika bir performans sergileyen Marion Cotillard'ı aday göstermedi, onun yerine henüz 9 yaşında olan Quvenzhane Wallis'i aday gösterdi, Cotillard'ı resmen doğramış oldu bu kararla akademi. Emmanuelle Riva 85 yaşında aday oldu, kazanır mı bilemem(inşallah) ama bu adaylığı kesinlikle haketti.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU:

Alan Arkin- Argo

Robert De Niro-Silver Linings Playbook

Philip Seymour Hoffman-The Master

Tommy Lee Jones-Lincoln

Christopher Waltz-Django Unchained

Bu dalda da sürpriz olmadı diyebiliriz, zaten ilk 4 kesindi sadece 5.kişi kim olacak o bekleniyordu, o da Tarantino'nun son veliahtı Waltz oldu, Waltz 2009'da yine bir Tarantino filmi olan Inglourious Basterds filmiyle ilk Oscarını almıştı, ayrıca bu dalla ilgili ilginç bir ayrıntı verelim, adayların hepsi daha önce Oscar kazandılar, yani kazanan 2.oscarını kazanmış olacak.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU:

Amy Adams- The Master

Anne Hathaway-Les Miserables

Sally Field-Lincoln

Helen Hunt-The Sessions

Jacki Weaver-Silver Linings Playbook

Bu dalda tek sürpriz sonuncu aday olan Jacki Weaver'da oldu, diğer 4 aday olması gerekenlerdi ama Weaver yerine Nicole Kidman veya Ann Down olmalıydı diyorum son aday.

EN İYİ ORJİNAL SENARYO:

AMOUR

DJANGO UNCHAINED

FLIGHT

MOONRISE KINGDOM

ZERO DARK THRITY

Bu dalda açıkçası Looper ve The Master olmalıydı diye düşünüyorum, özellikle Looper kesinlikle olmalıydı, hakkının yendiğini düşünüyorum,  Amour'un olmasına çok sevindim ama Flight yerine Looper ya da The Master olmalıydı bence.

EN İYİ UYARLAMA SENARYO:

ARGO

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

LINCOLN

LIFE OF PI

SILVER LININGS PLAYBOOK

Sürprizin olmadığı ender dallardan biri de uyarlama senaryo dalı oldu, olması gereken 5 aday oldu.

EN İYİ ANİMASYON:

BRAVE

PARANORMAN

FRANKENWEENIE

WRECK IT RALPH

PIRATES

Animasyon dalında da büyük bir sürpriz olmadı sadece ben Pirates yerine Rise of the Guardians'ın olması gerektiğini söyleyebilirim, onun dışındaki 4 aday olması gerekenler.

EN İYİ YABANCI FİLM:

AMOUR-AVUSTURYA

REBELLE-KANADA

NO-ŞİLİ

EN KONGELİNG AFFAERE-DANİMARKA

KON-TİKİ-NORVEÇ

Akademi Yönetmen dalındaki şokundan sonraki büyük şoku bu dalda yaşattı, 2012'nin en iyi filmlerinden biri olan Fransa yapımı The Intouchables'ı ilk 5'e almadı, gerçekten şaka gibi bir karar oldu bu karar, oysa Amerikan halkı da filme bayılmıştı, imdb ilk 250'de 65.sırada olan bu filmi aday göstermedi Akademi, onun yerine Kanada yapımı Rebelle'i alarak bi nevi komşularına torpil yapmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder