21 Ocak 2015 Çarşamba

OSCAR ADAYLARI


Oscar adayları 2 gün önce açıklandı, işlerimin yoğunluğundan anca yazabiliyorum aday değerlendirmesini, akademi yine büyük saçmaladı ve kesinlikle aday olması gereken oyuncu ve filmleri aday göstermedi, şimdi dal dal Oscar adaylarını bir değerlendirelim.
En iyi film dalında bu sene 8 film seçti akademi, biliyorsunuz 5 sene önce 5 film sınırlamasını kaldırıp 5-10 film arası yapmıştı ve bu 5 senede her sene farklı sayıda aday göstermişti akademi, geçen sene 9 aday varken bu sene bu sayı 8’e düştü, o zamanda demiştim, 5 aday sınırı tekrar geri gelmeli, 5-10 arası gerçekten çok saçma. Neyse gelelim bu sene aday gösterilen filmlere.

En iyi film:
Boyhood, Birdman, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, The Theory of Everything, Selma ve Whiplash zaten aday olması gereken filmlerdi 8. Aday American Sniper ise tamamen milliyetçilik duygularına göre verilen bir karar olarak akademiye yakışmadı, eğer 8 aday olacaksa 8. Kesinlikle Nightcrawler olmalıydı ya da illa American Sniper’ı alacaksa 9. Olarak Nightcrawler’ı da almalıydı, o güzel filmin hakkını yedi akademi. 

En iyi erkek oyuncu: 
En iyi erkek oyuncu dalında aday gösterilen 5 aktörün dördü kesinlikle burda olmayı hak etti ama 5. Olarak American Sniper’da milliyetçilik gazı veren Bradley Cooper yerine Nightcrawler’da kariyer rolünü oynayan Jake Gyleenhaal olmalıydı 
Steve Carell’ı normalde komedi filmlerinde görmeye alışığız ama Foxcatcher’da istediği zaman dram filmlerinde de en az komedi filmlerindeki gibi harika oynayacağını göstermiş.
Benedict Cumberbatch ünlü matematikçi Alan Turing rolünde çok iyi bir performans sergilemiş The Imitation Game’de
Michael Keaton Birdman’de adeta oyunculuk dersi vermiş
Eddie RedmayneThe Theory of Everything’de Stephen Hawking inanılmaz canlandırmış
Ama Bradley Cooper American Sniperda Amerikan halkına gaz vermekten başka bir şey yapmamış, akademi Jake Gyleenhaal yerine Cooper’ı aday göstererek büyük eyyam yapmış.

En iyi kadın oyuncu:
Akademinin hakkını verdiği ender dallardan biri en iyi kadın oyuncu dalı olmuş.
Marion Cotillard Two Days one Night’ta çaresizlik içindeki bir kadın nasıl oynanacaksa öyle oynamış
Felicity Jones The Theory of Everything’de Stephen Hawkings’in eşini harika canlandırmış
Rosamund Pike Gone Girl’de öyle bir oynamış ki filmden çıkan herkes ondan nefret ediyordu
Reese Witherspoon’da Wild’da yine usta oyunculuğunu konuşturmuş.

En iyi yardımcı erkek oyuncu:
Bu dalda da bir polemiğe gerek bırakmayacak doğru seçimler yapmış akademi.
Robert Duvall The Judge’da ne kadar usta bir oyuncu olduğunu göstermiş ve gerçekten inanılmaz oynamış
Ethan Hawke Boyhood’da 12 seneye yayılan harika bir oyunculuk sergilemiş,
Edward Norton Birdman’de ne kadar kaliteli bir oyuncu olduğunu göstermiş
Mark Ruffalo Foxcatcher’da Steve Carell’la birlikte harika bir oyunculuk sergilemiş
J.K Simmons Whiplash’de seyirciyi kendisine küfrettirecek kadar sinir bozucu bir oyunculuk sergilemiş

EN iyi yardımcı kadın oyuncu:
Bu dalda 4 adaya lafım yok ama Keira Knightley maalesef hak etmediği bir adaylık almış, yıllardır söylerim Knightley oyuncu falan değil ama ısrarla en iyi filmlerde rol alıyor yıllardır, nasıl ona rol veriyorlar hala anlamış değilim hadi rolü veriyorlar peki akademi nasıl en iyi oyuncu oscarına aday yapıyor gerçekten bunu anlamıyorum
Patricia Arquette Boyhood’da harika bir anne kompozisyonu çizmiş
Laura Dern Wild’da Reese Witherspoon’la karşılıklı döktürmüş ve oyunculuk dersi vermiş
Emma Stone Birdman’de iki usta oyuncu Edward Norton ve Michael Keatonl’a beraber hiç sırıtmadan oynamış ve bu adaylığı hak etmiş
 Meryl Streep film çektiği her sene oscara muhakkak aday olduğu için ve bu sene de film çektiği için aday olmuş
Keira Knightley yerine Snowpiercer’daki rolüyle Tilda Swinton’un aday olması gerektiğini düşünüyorum ben, Tilda varken Keira’yı seçmek Ferrari varken Ford tercih etmek kadar saçmalık olmuş.

En iyi yönetmen:
Bu dalda da 4 aday hak ederek adaylık almışlar;
Birdman’de Alejandro Gonzales Inarritu, Boyhood’da Richard Linklater, Foxcatcher’da Bennett Miller ve The Grand Budapest Hotel’de Wes Anderson ama 5.adaylıkta akademi yine eyyamın dibine vurmuş ve senenin en iyi filmlerinden biri olan Whiplash’in yönetmeni Damien Chazelle’i harcamış, üstelik Chazelle bu harika filmi ilk yönetmenlik deneyiminde çekmesine rağmen ve onun yerine The Imitation Game’in yönetmeni Morten Tyldum’u aday göstermiş, bu seçime açıkçası saygı duymak imkaansız, kesinlikle Chazelle hak ediyordu adaylığı.

En iyi animasyon filmi:
Akademinin Senenin açık ara en iyi animasyonunu aday bile göstermemesi gerçekten ben dahil herkesi şaşırttı evet sizin de aklınıza gelen animasyondan bahsediyorum The Lego Movie. Akademi TheLego Movie’yi bu dalın tek favorisi olması lazımken aday bile göstermedi, Oscar adaylarının açıklandığı gece dağıtılan eleştirmen ödüllerinde en iyi animasyon ödülünü kazandı The Lego Movie, akademi nasıl böyle bir saçmalık yaptı akıl alır gibi değil gerçekten. 
The Lego Movie olmadığı için aday 5 animasyon da şu an oscarı kazanabilecek durumda, bunlar Big Hero 6, How to train your Dragon-2, The Boxtrolls, Song of the Sea ve Japon animesi The Tale of Princess Kaguya.

En iyi yabancı film:
Animasyon dalındaki skandalın aynısı yabancı film dalında da yaşandı, senenin en iyi filmlerinden biri olan İsveç yapımı Forje Majeure aday gösterilmedi ve hemen akabinde eleştirmen ödüllerinde en iyi yabancı film ödülünü kazandı. Ben en iyi yabancı dalında Ida’yla Forje Majeure’yi favori görüyordum ama Forje Majeure’nin aday gösterilmemesinden sonra Ida tek favori kaldı, Ida-Polonya dışındaki adaylar ise 
Timbuktu-Moritanya, Leviafan-Rusya, Tangerines-Gürcistan ve Wild Tales-Arjantin .

Evet bu sene de akademi adayları açıklarken yaptığı eyyamlarla çok tartışıldı, şimdi 22 şubatı bekleyip kimlerin Oscar kazanacağını göreceğiz, umarım adaylıkları açıklarken yaptığı eyyamı kazananlarda yapmaz akademi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder