21 Şubat 2015 Cumartesi

2015 OSCAR ÖDÜLLERİ TAHMİNLERİM


Evet geldik bir Oscar sezonunun daha sonuna bugün Türkiye saatiyle sabaha karşı 3’de Los Angeles’da 87.Oscar ödülleri dağıtılacak.

Bu sene gerçekten inanılmaz bir rekabet var ve uzun zaman sonra ilk defa en iyi film oscarının kazananı belli değil, son 10 senedir bir film ağır favori olarak girer ve kazanırdı ödülü, en son 2005 senesinde crash büyük bir sürpriz yaparak kazanmıştı, o seneden beri en iyi film dalında bir heyecan olmuyor ve ağır favori olan kazanıyordu ama bu sene durum baya karışık en iyi film dalında. Sadece en iyi film dalında değil onun dışındaki 4-5 dalda da heyecan son ana kadar devam edecek ve ödül açıklanana kadar kimin kazanacağı belli olmayacak, yani bu sene Oscar töreni son yılların en heyecanlı ve rekabetçi  töreni olacak. Şimdi sizlere hangi dalda Oscar ödülünü kim kazanır ve kim kazanmalı onları yazacağım.

En önemli ödül olan en iyi film oscarını sona bırakalım ve yazmaya başlayalım.

Teknik dallardan başlarsak eğer;

En iyi görsel efekt:  Interstellar, Dawn of the Planet of the Apes, Guardians of the Galaxy, X-Men: Days of the Future Past ve Captain America:The Winter Soldier.

Aday olan 5 filmde gerçekten sinemada izlendiğinde efektleriyle izleyenleri büyüleyen filmler olarak adaylığı hak ettiler ama maalesef sadece biri kazanacak bu ödülü, bu dalda iki favori var biri Interstellar diğeri Dawn of the Planet of the Apes, bence bu yılın en büyük prodüksiyonu olan Nolan’ın Interstellar’ı kazanır/kazanmalı en iyi görsel efekt oscarını.

En iyi ses miksajı: American Sniper, Whiplash, Interstellar, Unbroken ve Birdman.

Bu dalda da büyük bir çekişme olacak, Whiplash, Birdman ve American Sniper diğer iki adaydan bir adım öndeler, ben akademinin bu dalda ödülü American Sniper’a vereceğini düşünüyorum ama kazanmalı kısmına gelirsek eğer bu kesinlikle Whiplash olmalı.

En iyi ses kurgusu: American Sniper, Interstellar, Birdman, Unbroken, The Hobbit.

Genelde ses miksajı ödülünü kazanan ses kurgusu ödülünü de kazanır ve bu yüzden American Sniper ses kurgusu oscarını alacaktır, bu dalda ben de American Sniper’ın kazanması gerektiğini düşünüyorum ama ses miksajında kazanan Whiplash olmalı.

En iyi şarkı: bu dalda adayları bile yazmam gereksiz çünkü Selma filminin şarkısı Glory tek favori ve kazanması gereken şarkı da kesinlikle o.

En iyi film müziği: The Imitaion Game, The Grand Budapest Hotel, Mr. Turner, Interstellar, The Theory of Everything.

Alexandre Desplat hem The Imitation Game hem de The Grand Budapest Hotel’in film müziklerini yaptı ve iki filmde birden aday, ayrıca Hans Zimmer Interstellar’da yine harikalar yarattı ama Johann Johannsson The Theory of Everything’de film müziklerinin iki ustasını da geçerek harika bir işe imza attı, dolayısıyla bu sene en iyi film müziği oscarı The Theory of Everything’e gidecek ve gitmeli.

 

En iyi makyaj ve saç tasarımı: Guardians of Galaxy, Foxcatcher, The Grand Budapest Hotel.

Bu dalda favorim The Grand Budapest Hotel, diğer iki filmde de gayet iyi makyajlar yapılsa da The Grand Budapest Hotel en iyi makyaj ve saç tasarımı oscarını kazanacaktır ve kazanmalı.

En iyi kostüm tasarımı: The Grand Budapest Hotel, Into the Woods, Maleficent, The Imıtation Game, Mr. Turner

En iyi makyaj ve saç tasarımı dalında olduğu gibi bu dalda da The Grand Budapest Hotel en büyük favori sürpriz olacağını sanmıyorum dolayısıyla en iyi kostüm tasarımı oscarını da The Grand Budapest Hotel kazanır ve kazanmalı.

En iyi prodüksiyon: The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Interstellar, Into the Woods, Mr. Turner

En iyi prodüksiyon oscarını da The Grand Budapest Hotelin kazanacağını düşünüyorum eğer adaylar arasında o olmasaydı Interstellar kazanır diyebilirdim ama The Grand Budapest Hotel varken bu dalda başkasını düşünmek saçmalık olur.

En iyi kurgu: The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Boyhood, Whiplash, American Sniper

Bu dalda ödül Boyhood ve Whiplash arasındaki büyük rekabete sahne olacak ama 12 senede çekilerek sinema tarihinde ayrı bir yer edinen Boyhood en iyi kurgu oscarını almalı ve alacaktır.

En iyi görüntü yönetimi: Birdman, The Grand Budapest Hotel, Ida, Mr. Turner, Unbroken.

Bu dalda ağır favori Birdman ve büyük ihtimalle de kazanacaktır ama kim kazanmalı derseniz kesinlikle IDA kazanmalı derim, eğer büyük bir sürpriz olur ve en iyi görüntü yönetimi oscarı IDA’ya giderse gerçekten hak eden kazanmış olacak ama bu dalda maalesef Birdman ödülü Polonya filmine bırakmaz.

Teknik dallardaki adayları ve kimlerin kazanacağını yazdıktan sonra yavaş yavaş oscarın ağır dallarına doğru gidelim ve şimdi de en iyi animasyon, yabancı film ve belgesel dallarınında kim kazanır onları yazalım.

En iyi belgesel: Citizenfour, Finding Vivian Maier, Last Days in Vietnam, The Salt of the Earth, Virunga.

Bu dalın tek favorisi var o da Citizenfour. Eski CIA görevlisi Edward Snowden’ın başta Amerika olmak üzere tüm dünyayı sarsan gizli belgeleri deşifre etmesini anlatan belgesel bu sene en iyi belgesel dalında oscarı kazanacaktır.

En iyi Animasyon: The Boxtrolls, Big Hero 6, Song of the Sea, How to train your Dragon-2, The Tale of Princess Kaguya.

En çekişmeli geçecek dallardan biri de animasyon dalı olacak, bu dalda 3 animasyondan biri kazanırsa kimse şaşırmamalı, o animasyonlar Big Hero 6, The Tale of Princess Kaguya ve How to train your Dragon. Eğer animasyon dalında oscarı ben verseyim kesinlikle Big Hero 6’e verirdim ödülü ama Japon animesi The Tale of Princess Kaguya harika hikayesiyle bu ödülü hak eden bir animasyon, How to train your Dragon-2 ise 2010’da ilkiyle kazanamadığı animasyon oscarını ikinci filmle kazanmak istiyor. 2010’da Toy Story-3’e kaybetmiştiler, bu sene ise en büyük favoriler ve büyük ihtimalle kazanacaklar ama dediğim gibi ben olsam önce Big Hero 6, sonra da Princess Kaguya’ya verirdim animasyon oscarını.

En iyi Yabancı Film: Mandariinid-Estonya, Timbuktu-Moritanya, Leviafan-Rusya, IDA-Polonya, Relatos Salvajes-Arjantin

Bu seneyi yazmadan önce geçen seneye gitmek istiyorum. 5 adaydan üçü çok iyi filmlerdi, İtalya’dan The Great Beauty, Belçika’dan The Broken Circle Breakdown ve Danimarka’dan The Hunt. Bana kalsaydı ben oscarı Broken Circle Breakdown’a verirdim sonra da The Hunt’a ama onlar değil The Great Beauty kazandı ve kesinlikle diğerlerinden iyi olduğu için kazanmadı, akademiye hitap ettiği için kazandı. Şimdi bu seneye gelirsek eğer yine üç aday ağır basıyor, Arjantin’den Relatos Salvajes, Rusya’dan Leviafan ve Polonyadan IDA.

Ben olsam Rusya’nın yozlaşmış devlet kademelerini harika şekilde anlatan Leviafan’a verirdim oscarı ama ikinci dünya savaşı ve Yahudi soykırımını da içine alan Ida, Leviafan’a göre bir adım önde. Arjantin yapımı da kazanırsa kimse niye kazandı diyemez, geçen senekine benzer bir tablo var yani yabancı film oscarında, Ida kazanır ama Leviafan kazanmalı diyorum.

Giderek ana dallara doğru geliyoruz, şimdi de senaryo dallarında kimler favori ve kimler kazanmalı onları yazalım.

En iyi uyarlama senaryo: American Sniper, Inherent Vice, The Imitation Game, The Theory of Everything, Whiplash.

Bu dalda iki favori var ve büyük bir çekişme içindeler, biri Whiplash, diğeri The Imitation Game. Ben kesinlikle Whiplash’in kazanmasını istiyorum ama writers guild ödüllerinde kazanan The Imitation Game oldu, umarım oscarda kazanan Whiplash olur.

En iyi özgün senaryo: Boyhood, Birdman, Foxcatcher, Nightcrawler, The Grand Budapest Hotel.

Bu dalda da uyarlama senaryoda olduğu gibi iki favori var biri Birdman diğeri The Grand Budapest Hotel. Ben The Grand Budapest Hotel’den yanayım. Bafta ve writers guild ödüllerinde The Grand Budapest Hotel, golden globe ve eleştirmen ödüllerinde ise Birdman kazandı, şu an 2-2 eşitlik var ve oscarda kazanan eşitliği bozacak ve umarım eşitliği bozan The Grand Budapest Hotel olur.

 Oyuncu dallarına geldi sıra, önce yardımcı oyuncu sonra da oyuncu dallarında kimler kazanır onları yazalım şimdi

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Patricia Arquette-Boyhood, Laura Dern-Wild, Keira Knightley-The Imitation Game, Emma Stone-Birdman, Meryl Streep-Into the Woods

Bu dalda tek favori var o da Boyhood’da anne rolünü enfes canlandıran Patrica Arquette film çekilmeye başlandığında 35 yaşındaydı şimdi ise 47 yaşında, 12 senede çekilen filmde anne rolünü o kadar iyi oynadı ki Arquette bu daldaki diğer adaylar törene sadece onu alkışlamak için gelecekler.

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Robert Duvall-The Judge, Ethan Hawke-Boyhood, Edward Norton-Birdman, Mark Ruffalo-Foxcatcher- J.K Simmons-Whiplash

Whiplash bir müzik filmi olmasına rağmen filmde sıkça gerildik ve sinirlendik bunun sebebi de tabi ki manyak bir müzik hocasını canlandıran J.K Simmons’tu. Filmde o kadar iyi bir oyunculuk segiledi ki Simmons, en iyi yardımcı erkek oyuncu oscarını ondan başkasının kazanması büyük haksızlık olur ve akademi bu haksızlığı yapmaz. Simmons’un ödülü de en az Arquette kadar garanti.

En iyi kadın oyuncu: Marion Cotillard- Two Days, One Night, Felicity Jones-The Theory of Everything, Rosamund Pike-Gone Girl, Julianne Moore-Still Alice, Reese Witherspoon-Wild.

Oyunculuk dallarının en banko ödülü bu dalda desem, hatta 87.oscar ödüllerinin en banko ödülü bu dalda verilecek diyerek iddayı arrtırayım, çünkü yıllardır filmlerdeki harika oyunculuğuyla bu ödülü ne zaman kazanacağı merak konusu olan Julianne Moore, Still Alice filminde öyle bir oynuyor ki, izleyenleri öyle bir ağlatıyor ki, bu ödülü kesinlikle hak ediyor. En iyi kadın oscarı bu sene en hak edilen Oscar dallarından biri olacak ve Julianne Moore kazanacak.

En iyi erkek oyuncu: Steve Carell-Foxcatcher, Benedict Cumberbatch-The Imitation Game, Bradley Cooper-American Sniper, Michael Keaton-Birdman, Eddie Redmayne- The Theory of Everything

Oyunculuk dallarında tek çeikşmeli dal bu sene en iyi erkek oyuncu dalı olacak, diğer 3 oyunculuk dalında favoriler açık şekilde belli ve kazanamama ihtimalleri yok ama bu dalda heyecan büyük ve iki favori öne çıkıyor, biri Birdman’le Michael Keaton, diğeri The Theory of Everything ile Eddie Redmayne.

Son zamanların en çekişmeli erkek oyuncu oscarı olacak ve açıkçası Redmayne mi Keaton mu kazanacak kimse bilmiyor. Stephen Hawkings’i inanılmaz bir şekilde canlandıran Redmayne bir adım önce gibi gözüküyor ama Keaton da Birdman’de inanılmazdı, ben Redmayne kazanmalı diyorum ama sanki akademi Keaton’a verecek oscarı.

En iyi yönetmen: Richard Linklater-Boyhood, Alejandro Gonzalez İnarritu-Birdman, Bennett Miller-Foxcatcher, Wes Anderson-The Grand Budapest Hotel, Morten Tyldum- The Imitation Game.

En iyi yönetmen dalında da iki favori var biri 12 senede çektiği Boyhood’la Richard Linklater, diğeri Birdman’le İnarritu, ben oyumu 12 sene hatrına Linklater’e veriyorum, umarım akademi de benim gibi düşünür ve Linklater kazanır.

Ve geldik Oscar töreninin en önemli ödülü olan en iyi film ödülüne

En iyi film: Boyhood, Birdman, American Sniper, The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything, Whiplash, The Grand Budapest Hotel

Nasıl en iyi yönetmen dalında Boyhood’un yönetmeni Linklater ve Birdman’in yönetmeni İnarritu arasında bir çekişme varsa en iyi filmde de Boyhood ile Birdman arasında bir çekişme yaşanıyor, son 10 senede tören günü hangi filmin kazanacağı belli olurdu ama şimdi o zarf açılıp kazanan isim açıklanana kadar inanılmaz bir heyecan yaşanacak ve gerçekten kimse hangi filmin kazanacağını bilmiyor.

Golden globe, bafta, eleştirmenler ödülünü Boyhood kazandı, oyuncular birliği ödülünü ve bugün açıklanan bağımsız ruh ödüllerini ise Birdman kazandı. Yarışın başında Boyhood öndeyken sonlara doğru Birdman onu yakaladı ve inanılmaz çekişmeli bir yarış var şu an iki film arasında. Bana kalsa ben The Grand Budapest Hotel’in kazanmasını isterim, bu iki filmden de çok daha iyi bir filmdi ama maalesef en iyi film oscarını ya Boyhood ya da Birdman kazanacak, bu iki filmden hangisi kazanır derseniz akademi 12 yıllık emeğe arkasını dönmeyecektir ve en iyi film oscarını Boyhood kazanacaktır.