24 Ocak 2012 Salı

Oscar adayları açıklandı

Az önce Oscar adaylıkları açıklandı ve sıcağı sıcağına adayları yazıp, değerlendirmelerimizi yapalım.

En iyi film adayları: 

The Artist
The Descendants
Extremely Loud and Incredibly Close
The Help
Hugo
Midnight in Paris
Moneyball
The Tree of Life
War Horse

Bu dalda kaç filmin aday olacağını kimse bilmiyordu 5-10 arası deniyordu, 9 yaptı aykırı akademi, The Tree of Life'ın adaylığı beni çok mutlu etti hak etti çünkü ama Extremely Loud&Incredibly Close'un adaylığına şok oldum, tamamen lobi ile adaylık kazandı, kesinlikle haketmedi aday olmayı. Onun yerine Tinker, Tailor, Soldier, Spy aday olmalıydı yada Drive. Onun dışında hakeden filmler aday olmuş.
9 adaylık olmasına rağmen yarış 3 aday arasında geçecek bu filmler: The Artist, Hugo ve The Descendants olacak.

En iyi erkek oyuncu adayları:

George Clooney-The Descendants
Brad Pitt-Moneyball
Jean Dujardin-The Artist
Gary Oldman-Tinker, Tailor, Soldier, Spy
Demian Birchir-A Better Life

Leonardo Dicaprio ve Michael Fassbender'in adaylık dışı kalması herkesi şaşırttı ama akademi sever böyle şokları, Leo ve Fassbender yerine listeye giren Demian Birchir A Better Life'da gerçekten çok iyiydi ama yine de Fassbender'i kesemezdi, Oldman ise Tinker, Tailor, Soldier, Spy'da adeta oyunculuk dersi vermiş o yüzden Leo yerine aday olması bence doğru karar.

En iyi kadın oyuncu adayları:

Glenn Close-Albert Nobbs
Viola Davis-The Help
Rooney Mara-The Girl with The Dragon Tattoo
Meryl Streep-The Iron Lady
Michelle Williams-My Week with Marilyn

Bu dalda en büyük şok We Need to Talk About Kevin ile harika bir oyunculuk sergileyen Tilda Swinton'un aday olamamasıydı, akademi onun yerine genç oyuncu Rooney Mara'yı tercih etti ve kesinlikle büyük haksızlık yaptı, diğer 4 aday zaten belliydi, ben belki Cannes'da en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Kirsten Dunst'ın akademi tarafından görülebileceğini düşündüm ama yanılmışım, keşke Swinton'u o kesseydi Mara yerine.
Bu dalda yarış iki aday arasında geçecek The Help ile Viola Davis ve The Iron Lady ile Meryl Streep, ben ikisinin de kazanmasını istiyorum, akademi 68'de yaptığıni yapıp yine iki oyuncuya en iyi kadın Oscarını verir mi? Neden olmasın.

En iyi yardımcı erkek oyuncu adayları:

Kennet Branagh- My Week with Marilyn
Jonah Hill-Moneyball
Nick Nolte-Warrior
Christopher Plummer-Beginners
Max won Sydow-Extremly Loud and Incredibly Close

En büyük süpriz Drive filminde harika oynayan Albert Brooks'un adaylık alamaması oldu, onun yerine genelde komedi rollerinde oynayan Jonah Hill'in Moneyball filmindeki ciddiyetini dikkate almış akademi, oysaki bu dalda iki favori vardı biri de Albert Brooks'du o aday bile olamadığına göre bu dalın galibi şimdiden belli Beginners filmindeki eşcinsel baba rolüyle Christopher Plummer.

En iyi yardımcı kadın oyuncu adayları:

Berenice Bejo-The Artist
Jessica Chastain-The Help
Melissa Mccarthy-Bridesmaids
Janet Mcteer-Albert Nobbs
Octavia Spencer-The Help

Bu dalda hiç süpriz yaşanmadı tahmin edilen oyuncular aday oldular, The Help filminden iki aday çıktı ve bu iki adaydan biri bu dalın kazananı olacaktır, Octavia Spencer Chastain'e göre bir adım önde.

En iyi yönetmen adayları:

Woody Allen-Midnight in Paris
Michael Hazanavicius-The Artist
Terrence Malick-The Tree of Life
Alexander Payne-The Descendants
Martin Scorsese-Hugo

Benim için sürpriz olmasa da bu daldaki tek sürpriz War Horse ile Steven Spielberg'in aday olamaması oldu, onun yerine ise the Tree of Life ile Terrence Malick aday oldu, iyi ki de oldu, Spielberg olsaydı haksızlık olurdu, diğer 4 aday beklenen adaylardı, bu dalda favoriler Scorsese ve Michael Hazanavicius.

En iyi animasyon filmi adayları:

Une vie de Chat
Chico&Rita
Kung fu Panda 2
Puss in Boots
Rango

En büyük sürpriz Golden Globe'u kazanan The Adventures of Tin Tin'in aday olamaması oldu, onun yerine Une vie de Chat aday oldu, her ne kadar Globe'u kazandı diye kızsamda Tin Tin'e aday olması gerekiyordu büyük haksızlık oldu bu. Bu dalın tek favorisi Rango, globe'u Tin Tin'e kaptırdı ama oscar'da rakibi bile yok.

En iyi yabancı film adayları:

Bullhead-Belçika
Footnote-İsrail
In Darkness-Polonya
Monsieur Lazhar-Kanada
A separation-İran

Bu dalda ilk 9'a kalamayan Lübnan yapımı Where do we go Know? benim için büyük şok olmuştu, onun dışında ilk 9'a kalan filmlerden Alman yapımı Pina'nın ilk 5'e kalacağını düşünüyordum ama Akademi onu en iyi belgesel dalında aday göstermiş ve aslında doğru olanı yapmış, bu dalda kazanan çoktan belli geri kalan 4 aday sadece ona eşlik etmek için adaylar. 2011'in en iyi filmlerinden olan A SEPARATION yabancı oscarını kesin kazanacaktır.

16 Ocak 2012 Pazartesi

Golden Globes Gecesi ve Kazananlar


Dün gece Oscar'dan sonra en görkemli törenlerden biri olan Golden Globes'lar dağıtıldı, birbirinden güzel starlar önce kırmızı halıda birbirinden ünlü tasarımcıların kıyafetleri ile adeta şov yaptılar, gecenin şık ve rüküşleriyle başlayalım önce.

Gecenin en şık 3 kadını sırasıyla: Kırmızı kıyafetiyle Reese witherspoon, pembe elbisesiyle Charlize Theron ve yeşil-mavi karışımı deniz kızını andıran elbisesiyle Sophia Vergara oldular. Reese Witherspoon göğüs ve sırt dekoltesiyle, Charlize Theron bacak dekoltesiyle, Sophia Vergara ise sırt ve göğüs dekolteleriyle geceye damgalarını vurdu.
Gecenin çifti ise tabi ki Brad Pitt ve Angelin Jolie oldu, ayrıca Angelina da ilk 3'e giremesede gayet şıktı.
Gecenin rüküşlerine gelirsek Piper Perabo, Tilda Swinton ve Meryl Streep ilk 3 sırayı çok rahat bir şekilde aldılar.

Perabo olmayan göğüs dekoltesiyle transparan ve akıllara zarar bir elbise giydi,
Swinton ise geleneksel rüküş haline devam etti ve bizi şaşırtmadı ve ben tarzımdan ödün vermem dedi, Streep ise ödül aldığı gecede elbisesiyle maalesef sınıfta kaldı, Golden Globe değilde sanki gece gezmesine gider gibi giyinmişti.

Ödül törenine gelecek olursak geçen seneye gere daha sönük geçtiğini söylemek gerekir, bunun sebebi de Ricky Gervais'in daha geri planda kalmasıydı, geçen sene esprileriyle törene damga vuran Gervais, bu senede salondakileri ve televizyon başında izleyenleri çok güldürdü ama maalesef ona ayrılan süre daha kısıtlıydı ama o bu kısıtlı sürede yine damgasını vurdu törene, özellikle törenin başında yaptığı Kim Kardashain-Kate Middleton esprisi ve en iyi müzik ödülünü sunarken yaptığı Madonna-Elthon John esprileri gayet iyiydi.

Ödüllere gelirsek fazla süpriz olmadı açıkçası, eskiden globe'da çok daha fazla süpriz olurdu bu sene beklenenler kazandı bi kaç ödül dışında, kazananlar ve yorumlarımı yapayım hemen.

En iyi film Drama:
Bu dalda "The Descendants" favoriydi onu zorlayak bir film yoktu ve öylede oldu, rahat bir şekilde kazandı ödülü Alexander Payne'in filmi.

En iyi film Komedi/Müzikal:
Bu dalda da Oscarın da en büyük favorisi olan "The Artıst" kazandı. Şimdi Oscar'da "The Descendants" mı? yoksa "The Artist" mi? kazanacak bu sorunun cevabı bekleniyor.

En iyi Yönetmen:
Genelde en iyi filmi kazanan filmin yönetmeni kazanır ama bu sefer öyle olmadı ve iyiki olmadı çünkü 2011'in en iyi filmlerinden olan "Hugo" ve usta yönetmen Martin Scorsese bu ödülü hakettiler.

En iyi kadın oyuncu Drama:
İşte bu dalda süpriz demesek de iki kişiden kaybedenin hakkı yenecek bir durum vardı bir tarafta "The Help" ile harika bir performan gösteren Viola Davis diğer tarafta İngiltere'nin eski başbakanı Margaret Thatcher rolüyle Meryl Streep ve kazanan Streep oldu, Oscar'da tam tersini görebiliriz, benim görüşüm ikisine de vermek olurdu ödülü çünkü hangisi kazanırsa diğerine haksızlık olacak, o kadar iyi oynamış iki oyuncuda.

En iyi erkek oyuncu Drama:
Bu dalda da Hollywood'un iki yakışıklı aktörü favoriydi bi tarafta Brad Pitt diğer tarafta George Clooney, ve bence de hakeden kazandı, ödülü Clooney aldı.

En iyi kadın oyuncu Komedi:
Bu dalda da tek favori vardı o da Marilyn Monroe'yu calandıran Michelle Williams, filmin çekim aşamasında Monroe'yu canlandıracak kişi Williams olmamalıydı demiştim hala da arkasındayım sözümün ama Williams rolünün hakkını fazlasıyla vermiş ve bu ödülü haketmiş.

En iyi erkek oyuncu Komedi:
The Artist filminin başrol oyuncusu Jean Dujardin bu dalda tek favoriydi ve kazanan oldu.

En iyi yardımcı kadın oyuncu:
Kazanan The Help filminden bir oyuncu olacaktı ya Jessica Chastain ya da Octavia Spencer, %51'e %49 Spencer demiştim ve o kazandı ama Chastain de alsa itirazım olmazdı. Jessica Chastain ödülü alamasada 2011'de oynadığı 4 harika filmle seneye damgasını vurdu önce "The Tree of Life" filminde karşımıza çıktı sonrasında "Take Shelter" ve ardından "Coriolanus" ve son olarak da "The Help" bu 4 muhteşem filmde de önemli karakterleri oynadı ve adından çok bahsettirdi o yüzden ödül almasa da önemli değil aslında.

En iyi yardımcı erkek oyuncu:
İki usta oyuncu bu dalda öne çıkıyordu "Drive" filmiyle Albert Brooks ve "Beginners" filmiyle Christopher Plummer, ama ben biraz da duygusal olarak Plummer'ın almasını istiyordum aslında ve o kazandı.

En iyi animasyon Filmi:
Gecenin tek haksızlığı bu dalda yapıldı Rango almalıydı ama Spielberg farkıyla The Adventures of Tin Tin kazandı, umarım Oscar'da Rango alır, çünkü çok daha eğlenceli ve iyi bir animasyon.

En iyi yabancı Film:
Gecenin en kesin ödülüydü diğer adaylar kontenjan dolsun diye ordaydılar, Oscar'da da kazanacak hatta bence 2011'n en iyi filmi Asghar Farhadi'nin A SEPARATION filmi, harika bir İran yapımı, tek kelimeyle olağanüstü bir film.

En iyi Senaryo:
Çoğu kişi bu ödülün kazananını haftalar öncesinden "The Artist" olarak belirlese de ben ısrarla Woody Allen'ın sihirli değdiği "Midnight in Paris"in kazanacağını savundum ve hak eden kazandı, Paris'e aşık olacağınız bir senaryo ve sıcacık bir film ile Allen bu ödülü hak etti ve kazandı.

Kazananlar böyledi şimdi sırada Oscar heyecanı var ve ben Oscar'da bu ödüllerin değişeceğini biraz daha süprizler olacağını düşünüyorum, zaten Gervais'in de dediği gibi Golden Globe Kim Kardashian ise Oscar Kate Middleton'dur.

Golden Globes'da bir Türk: Meltem Cumbul


Golden Globes Dünya'da 160 ülkenin canlı yayınladığı ve Oscar'dan sonra en çok izlenen ödül törenlerinden biri olarak Dünya'da büyük yankı uyandıran ve özellikle kırmızı halı'da en önemli Hollywood yıldızlarının milyon dolarlık takıları ve elbiseleriyle boy gösterdiği bir tören ve bu törende bir Türk'ün yer alması bence çok önemli bir olay, Dünya sinemasında yeri olmayan bir ülkeyiz ve Hollywood'da da maalesef hiç bir oyuncumuzun ismi yok, tüm bunlara rağmen Meltem Cumbul'un orda sahneye çıkması gayet önemli bir olay diye düşünüyorum.

Evet bir sürü tarafını eleştirebiliriz Cumbul'un, kıyafeti kötü, makyajı vasat diyebiliriz, daha iyi olabilirdi bu da doğru ama kim ne derse desin Madonna'dan sonra sahneye çıktı ve 48 saniyelik bir konuşma yaptı orada.

Meltem Cumbul'un ismini ilk duyduğumda açıkçası ben de şaşırdım, çünkü bu tür törenlerde hep dünyaca tanınan yıldızlar sahne alır, Meltem Cumbul'u Türkiye dışında tanıyan bir Ülke olmadığı da gerçek, işte bu yüzden orda olması büyük bir başarı zaten, Hollywood ünlüleri zaten ordalar her zaman ama adı, şanı duyulmamış, Amerika'da 2 tane c class filmde oynamış bir kişinin o sahneye çıkabilmesi büyük bir başarıdır, Brad Pitt, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio, Charlize Theron ve daha onlarca Hollywood yıldızının olduğu bir ödül töreninde bahsediyoruz, Kral tv ya da başka kıytırık törenlerden değil bunu da dikkate almak gerekir.

Yazımın başlarında dediğim gibi eleştirmek kolay, haklı eleştirilerde var 100 yılda bir yakalanacak bir fırsat bu, daha iyi bir kıyafet olabilirdi, ama bardağın dolu kısmına bakmak gerekir bazen.

İlk başta yabancı film ödülünü sunacak denildi, keşke öyle olsaydı ama son dakika değişikliğiyle olmadı maalesef, bende dün gece Meltem Cumbul'u  eleştirenler kısmındaydım ama bugün uyandığımda şunu düşündüm, biz evlerimizde pijamalarımızla töreni izlerken, o Dünyanın izlediği bir ödül törenindeydi ve bunu başaran ilk Türk oldu, umarım ileriki zamanlarda o törenlerde ödüller alan bir ülke konumuna geliriz, şu an yapılması gereken Meltem Cumbul'u tebrik etmekten başka bir şey olmamalı, tüm Dünyanın izlediği bir törene ilk defa çıkmak ve küçükken tv'de izlediği, hayranı olduğu starların ortasında sahneye çıkıp sesi gram titremeden konuşmak, kolay değil hem de hiç kolay değil, tebrikler Meltem Cumbul.

13 Ocak 2012 Cuma

Critics choice awards kazananları


Critics choice ödülleri bu sahah sahiplerini buldu, oscar için tabi ki çok erken ama yine de insanların kafasında yavaştan bi şablon belirlenmeye başlandı, ödüllerde süpriz fazla olmadı ama tabi ki benim açımdan, takip ettiğim amerikalı sinema eleştirmenleri çok şaşırdılar hatta kızdılar bazı ödüllerde kazananlara.
Ana dallarda kim neyi kazandı hem yazıp hem de kısaca yorumlarımı yapayım sıcağı sıcağına.

En iyi yabancı film: bu dalda başka filmin kazanma ihtimali yoktu zaten, 2011'in en iyi filmi olan A SEPARATION, rahat bir şekilde kazandı, oscar'da da böyle olacaktır.

En iyi yardımcı kadın: The help filminin iki oyuncusu arasında oldu yarış, jessica chastain ile octavia spencer arasındaki yarışı spencer kazandı, chastain bu sene 3 harika filmde oynadı ama bu filmde spencer'ın daha iyi oynadığını her izleyen görecektir, o yüzden sürpriz olmadı kazanan bu dalda.

En iyi yardımcı erkek: bu dalda da iki favori vardı biri the beginners ile christopher plummer diğeri drive ile albert brooks, şansları eşitti, oynadıkları filmlerde ikisi de süper oynamıştı ama benim gönlüm hep plummer'dan yanadır, ve o kazandı umarım oscar'da da böyle olur.

En iyi yönetmen: genelde en iyi filmi kim alırsa o filmin yönetmeni de en iyi yönetmen ödülünü alır, bu çok nadir değişen bir kuraldır(kural derken, o kadar birbiriyle bağdaşmıştır ki bu iki ödül, kural gibi oldu artık) ama bu sefer öyle olmamalıydı bence en iyi yönetmen kesinlikle scorsese'nin hakkıydı "hugo" adlı başyapıtıyla ama maalesef kazanan "the artist" filmiyle michel hazanavicius oldu. Oscar'da ne olur dersek sanki yönetmen ödülüyle film ödülü bu sene aynı filme gitmeyecek gibime geliyor.

En iyi erkek oyuncu: bu dalda favori yok bu sene, hollywood'un iki yakışıklı ve karizmatik oyuncusu brad pitt ve george clooney kıyasıya bir yarış içinde olacaklar, bu gece ilk roundu clooney kazandı ama daha golden globe ve sag(screen actors guild) ödülleri var oacar'a kadar, ben her ne kadar daha erken de olsa clooney'in kazanacağını düşünüyorum.

En iyi kadın oyuncu: en iyi erkek dalında olduğu gibi kadın dalında da bu sene iki oyuncu deyimi yerindeyse kapışacaklar, sağ köşede viola davis, sol köşede meryl streep olacak, viola davis the help filmindeki rolüyle adeta bu sene oscar benim diyor ama karşısında yılların oyuncusu streep var üstelik the iron lady gibi bir filmle, ilk roundu bu gece davis aldı, bakalım oscar'a giden yolda neler olacak, ben ikisine de verilmesinden yanayım bu sene oscar'ın, keşke olabilse bu ki olmayacak bir şey değil 1968 senesinde funny girl filmiyle barbra streisand ve the lion in winter filmiyle katherine hepburn kazanmışlardı.

En iyi film: bugün the artist kazandı the descendants'ı mağlup ederek ve sanırım böyle de gidecek, globe ve oscar'ı da alacak bizi sessiz sinema zamanına götüren the artist.